20- ERDÉLYI HÁZICSOKI:
-Elkészítési idő: 20 perc
Energiatartalom: 1 adag: 410 kcal
-Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg vaj
- 25 dkg tejpor
- 8 dkg kakaópor
- 25 dkg kristálycukor
- 75 ml víz
A kész csokit mintázhatjuk kedvünkre: szúrhatunk ki belőle karácsonyi figurákat, vagy készíthetünk belőle kis gömböket. Marcipánnal díszítve és minyonpapírba rejtve tökéletes ajándék lehet az édesszájú rokonoknak és barátoknak.
A vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk. A puha vajat
kikeverjük a kakaóval meg a tejporral, majd még melegen
hozzáadjuk a cukorszirupot: lassan öntjük hozzá, közben
kanállal folyamatosan kevergetjük.
Vajjal kikenünk egy tepsit vagy egy tálcát, beleöntjük
és elsimítjuk a sűrű csokimasszát, azután legalább 8 órára
hideg helyre tesszük dermedni.
21-Darázsfészek
-Hozzávalók:
a tésztához: :fél kg liszt, 3 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 2 dl tej, pici só
a töltelékhez:: 15 dkg vaj, 15 dkg vaníliás cukor 2 dl cukros-vaníliás tej
Az élesztőt egy kanál cukorral és 2 dl tejjel megkelesztjük. A lisztből a tojássárgájával, kis sóval és a felkelesztett élesztővel finom tésztát gyúrunk, a deszkán kidolgozzuk, és letakarva meleg helyen fél óráig pihentetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. A 15 dkg vajat a vaníliás cukorral habosra kavarjuk, rákenjük a tésztára és felcsavarjuk. Éles késsel 3 cm vastag szeleteket vágunk a rúdból, és kivajazott lábasban, egymástól ujjnyi távolságra felállítjuk a tésztadarabokat. Kelni hagyjuk, míg magasra megnő (kb. másfél óra) és közepes tűznél szép barnapirosra sütjük. Rálocsoljuk a vaníliás, cukros forró tejet és néhány percre visszatesszük a sütőbe, míg a tejet felissza. Tálra borítjuk, vaníliás porcukorral meghintjük és forrón tálaljuk.
22-Almás palacsinta
-Hozzávalók: fél kg liszt, 2 pohár tej, 2 tojás, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál cukor, kevés só, 2,5 dkg élesztő, 3-4 db alma Az almákat meghámozzuk, vékonyka szeletekre vágjuk. Ha a tészta elkészült, belekeverjük az almát. Vízbe mártott kanállal kiszaggatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Fordításnál kissé meglapogatjuk a kanál hátával, hogy pogácsaszerű alakzatokat kapjunk.
23-Leveles töpörtyűs pogácsa
-Hozzávalók: 25 dkg darált töpörtyű, 35 dkg liszt, két tojássárgája, 4-5 ek. tejföl, fél dkg élesztő, csipet só, törött bors
Az apróra darált töpörtyűt, a borssal, tíz deka liszttel összegyúrjuk. A megmaradt lisztet a tojássárgájával, sóval, élesztővel, tejföllel összedolgozzuk úgy, hogy rétestészta keménységű legyen. Fontos, hogy a tésztát jól kidolgozzuk. Ha kinyújtjuk, közepébe tesszük a töpörtyűt, és a széleit ráhajtogatjuk. Mint a leveles tésztát, úgy hajtogatjuk, majd 20 percig pihentetjük. A műveletet még kétszer megismételjük, közben 20-20 percig pihentetjük tésztánkat.
Ezután kétujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel bevagdossuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott tésztát tepsibe helyezzük, vigyázva, hogy ne legyenek szorosan egymás mellett. A pogácsák tetejét a tojásfehérjével átkenjük, s közepesen meleg sütőben sütjük. Ügyeljünk, hogy sütés közben ne csökkenjen a sütő hőmérséklete, mert csak így lesz a pogácsa leveles.
24-Háromszéki palacsinta
-Hozzávalók:16 dkg liszt, 2 tojás, só, fél kg csirkepörkölt, 2 dl tejföl, 1 dlolaj, tej.
Elkészítés:A csirkepörköltet kicsontozzuk, a szaftját pedig kissé besűrítjük. Tejfölt keverünk hozzá. A lisztből, tojásból palacsintatésztát készítünk, a palacsintákat kisütjük, és széles metéltre vágjuk. Összekeverjük a csirkepörkölttel, leöntjük tejföllel és a keveréket kivajazott tűzálló tálba tesszük. A sütőben aranysárgára sütjük.
25- Mámoros menyecske
-Hozzávalók: a tésztához: 3 tojás, 10 dkg méz, 1 kiskanál sütőpor, 14 dkg liszt, csipetnyi só, 1 kiskanál reszelt citromhéj;
A forralt borhoz: 6 dl vörösbor, 2-3 darabka fahéj, 2-3 szem szegfűbors, 4-5 szem szegfűszeg, kb. 5 dkg cukor, 2 szelet citrom
A sütéshez: olaj
A tojások sárgáját és a mézet habosra keverjük. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk, csipetnyit megsózzuk, a reszelt citromhéjat beleszórjuk, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kiskanállal a felforrósított olajba szaggatjuk és a kis fánkocskákat körös-körül aranysárgára sütjük. (Ez oldalanként kb.2-2 percet jelent.) Közben a vörösbort a fűszerekkel és ízlés szerinti mennyiségű cukorral felforraljuk. Leszűrjük, tányérokba merjük és a megsült, szalvétán lecsöpögtetett fánkokat belepottyantva azon forrón kínáljuk.
26- Vargabéles – finom és könnyű
-Hozzávalók: 40 dkg széles laska (kifőtt tészta), 75 dkg tehéntúró, 3 tojás, 35 dkg cukor, 1 tasak vanília cukor, 15 dkg mazsola, fél mokkás kanál só, diónyi vaj
Megfőzzük a lakást (a forrástól számított 10 percig), leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és félretesszük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tehéntúrót, mazsolát, sót, vajat és a vaníliacukrot, habosra keverjük, majd összevegyítjük a laskával. Végül felverjük a tojásfehérjét, és lassan hozzáadjuk a laskás keverékhez.
Vajjal vagy olajjal megkent tepsibe tesszük a kész masszát, majd középfokú tűzön aranysárgára sütjük.
27- Farsangi fánk
-Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 5 tojássárgája, 6 dkg olvasztott vaj, olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz
-Elkészítés: A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük (a tészta kétszeresére dagadjon!). Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és szaggatjuk. A fánkokat kb. 20 percig pihentetjük. Bőséges olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítjuk, és fedő nélkül további 1-2 percig sütjük. Papírkendőre szedjük, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral.
28- Szilváslepény
-Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg vaj, fél dl olaj, 5 dkg cukor, 15 g friss élesztő, 40 dkg liszt, 4 dl tej, csipet só
Langyos, cukros tejbe futtassuk fel az élesztőt, öntsük hozzá a liszthez, adjuk hozzá a 2 tojás sárgáját, a lágy vajat, 2-3 ek. olajat, és a cukrot, majd keverjük össze annyi tejjel, hogy lágy, nokedli tészta állagú legyen. A tojásfehérjéket csipet sóval verjük habbá és dolgozzuk bele a tésztába. Hagyjuk legalább fél órát kelni, öntsük bele kiolajozott tepsibe, majd lisztbe mártott kanál hátával lapogassuk szét, hogy a tészta kitöltse a tepsit. Rakjuk ki megmosott, kimagozott gyümölccsel, szórjuk meg a gyümölcsöt kevés cukorral (és fahéjjal), és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük készre. Porcukrozva tálaljuk.
29-Káposztás pogácsa
-Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 g friss élesztő, 2 dl tej, 1 tk cukor, 3 tojás (ebből egy a kenéshez), 1 dl fehérbor, 30 dkg vaj, vagy (kacsa)zsír, 1 közepes fej fehér káposzta, 3 ek étolaj (vagy 1 ek kacsazsír), só, frissen őrölt bors
A káposztát lereszeljük, besózzuk, fél órát állni hagyjuk, majd levét kicsavarjuk. Az olajon vagy kacsazsíron, a borral felöntve, gyakran kevergetve puhára dinszteljük. A végén bőkezűen megborsozzuk, majd hagyjuk kihűlni. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben, és a liszttel, 2 tojással és vajjal, vagy zsírral lágy tésztát gyúrunk, amit lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtunk. Egyenletesen rákenjük a káposztát és összehajtogatjuk. Fél óra pihentetés után a tésztát újra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojással megkenjük, és 160 fokos sütőben megsütjük.
Nagyon káposztás, jó borsos, frissen mennyei vendégváró, jó kis pálinkakísérő vagy sörkorcsolya.
30- DARÁZS TÉSZTA
· 1 liter tej · 40 dkg gríz · 10 dkg cukor · 10 dkg porcukor · 1 csomag vaníliás cukor · 8 tojás · 15 dkg mazsola · 6-8 dkg sütőmargarin · pici só · 1 citrom reszelt héja · A tálaláshoz: · (eper)lekvár · szörp · porcukorHozzávalók:
Elkészítés:
1. A tejet egy lábasba öntjük, és 10 dkg cukorral, 1 csipet sóval felforraljuk, majd hozzákeverjük a reszelt citromhéjat és grízt. Csomómentesre keverjük, majd takarék lángon besűrítjük. Ezután a fazekat hűtőfürdőbe tesszük.
2. A mazsolát forró rumos teával leforrázzuk, picit ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük.
3. Kivesszük a grízt a hűtőfürdőből, és hozzájuk keverjük a tojások sárgáját, majd a mazsolát.
4. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, és óvatosan a grízes masszához keverjük.
5. Egy mély tepsit alaposan kivajazunk, majd beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük. Minden 10 percben kinyitjuk a sütőt, kihúzzuk a tepsit, és egy nagy villával összetörjük, és átforgatjuk a morzsadarabokat, hogy jól megpiruljanak.
6. Forrón, porcukorral megszórva tálaljuk. Mindenféle lekvár, szörp illik hozzá, de magában is nagyon finom.
ERDÉLYÉRT KÖNYVESHÁZ