ERDÉLY-SZÉKELYEK-SZÉKELY ÍZEK RECEPTEK-SZÉKELY VICCEK-MAGYARORSZÁG MA

ERDÉLY-SZÉKELYEK-RÁKOS DAGANAT MEGELŐZÉS-SZÉKELYFÖLD TÖRTÉNELEM ÉS MAGYAR NÉPHAGYOMÁNYOK

 

Amióta édesanyámat műtötték mellrákkal azóta nagyon foglalkoztat ez a téma!!Bármilyen javaslata van bárkinek kérem jelezzen itt:

benedek.f32@gmail.com

Köszönöm.

Mi a rák (rossz indulatú daganat,tumor)

A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. Megkülönböztetünk jó- és rosszindulatú daganatokat: az utóbbiak közös jellemzője, hogy az érintett sejtek ellenőrizetlen szaporodásba kezdenek - károsítva ezzel a környező egészséges szöveteket -, egyes esetekben pedig közeli vagy távoli áttéteket is létrehoznak a szervezet különféle pontjain. Ezeket nevezzük malignus elváltozásoknak, szemben a jóindulatú, benignus tumorokkal, amely nem adnak áttéteket. További különbség, hogy a rosszindulatú daganatok növekedésük során betörnek a környező szövetekbe - más szóval beszűrik a környező szöveteket -, míg a benignus tumorok nem, mert ezek általában kötőszövetes tokkal határoltak.

A daganatos betegségek alapvetően két csoportra oszthatóak, a környezeti és az örökletes, tisztán genetikai okból kialakuló ráktípusokra. Az első esetben alapvetően környezeti faktorok okozzák a rákhoz vezető mutációk felhalmozódását, az erre való hajlamot azonban a genetikai tényezők is növelhetik. A rákkialakulás oka a második esetben túlnyomórészt örökletes: ebben az esetben nem a környezeti, hanem az örökletes tényezők játszanak egyértelműen meghatározó szerepet a rák kialakulásában. A rosszindulatú daganatok nagyjából öt-tíz százaléka tartozik ebbe a csoportba.

Bár a daganatok kialakulása minden esetben az örökítőanyag meghibásodására vezethető vissza, érdemes tudni, hogy nem minden mutáció okoz daganatot. Kizárólag azok a mutációk veszélyesek ebből a szempontból, amelyek bizonyos szabályozófehérjék génjeit érintik. Ha ezekben a génekben alakul ki egy bizonyos számú mutáció - a rosszindulatú sejtviselkedés kialakulásához a ma elfogadott nézet szerint általában 5-6 egymást követő mutáció szükséges - akkor ellenőrizetlen sejtszaporodás indul be. Ilyenkor az úgynevezett sejtciklus, vagyis a sejtek osztódási folyamata hibásodik meg: felborul a sejtnövekedést serkentő és fékező jelek egyensúlya, ami az érintett sejttípus rosszindulatú burjánzásához vezet.

Cikkeinkben bemutatjuk, hogy mi a rák, milyen típusai léteznek a daganatoknak, és hogyan alakul ki maga a betegség. Áttekintjük, hogy miként zajlik az egészséges sejtosztódás folyamata, és melyek a sejtciklus azon ellenőrzési pontjai, amelyeken a sejtnek át kell haladnia a sikeres osztódáshoz. Ezt követően azokat a génmutációkat ismertetjük, amelyek a sejtek kontrollálatlan osztódáshoz vezethetnek. Megismerhetik, hogy miként alakulnak ki szervezetünkben a mutációk, és hogyan osztályozhatóak abból a szempontból, hogy milyen hatást gyakorolnak a rákbetegség előrehaladására (irányító vagy utazó mutációk). Végül a rák szervezetre gyakorolt hatása és a rák különféle stádiumai kerülnek tárgyalásra.

rákbetegségek közös jellemzője a szabályozatlan sejtszaporulat, a biológiai szövetekbe való betörési képesség. Ez utóbbi tulajdonságuk történhet invázióval és áttétképzéssel is. Ezt a kontrollálatlan növekedést olyan DNS-hibák, genetikai mutációk okozzák, melyek a sejtciklusszabályozásában vesznek részt.

Általában több ilyen mutációra van szükség a daganat kialakulásához. Néhány ilyen hibát kemikáliák, fizikai hatások okoznak, mások öröklődnek vagy éppen spontán jelennek meg. Azaz genetikus és környezeti tényezők együttesen vezethetnek eltorzult növekedési szabályozáshoz.

A rák számos tünetet okozhat, melyek attól függően alakulnak ki, hogy a daganat hol helyezkedik el, milyen a karaktere és van-e áttétképzés. Akár fájdalmatlan is lehet. A diagnózishoz általában szükség van a patológus szövettani vizsgálatára, a laboratóriumi eredményekre és a klinikai megfigyelésekre egyaránt. A patológus a mintát biopsziával vagy műtét során veszi le. A diagnózis után a rákos betegségeket leggyakrabban kemoterápiávalsugárkezeléssel vagy sebészeti beavatkozással kezelik. Az orvostudománynak a rákos daganatokkal foglalkozó ágát onkológiának nevezzük.

Kezelés nélkül a rák gyakran halálhoz vezet. A rák igazából a legutóbbi időszak betegsége, a fejlett országok egyik vezető haláloka. A legtöbb rák kezelhető, sok közülük teljesen gyógyítható, amennyiben kezelése időben megkezdődik. A rák több formája olyan környezeti tényezőkkel van összefüggésben, mint a dohányzás, az alkoholizmus hatása a szervezetre vagy egyes vírusok. Ezek egy része könnyedén elkerülhető, ezért a világ közegészségügyi és oltási programjai igen fontosak.

 

A rák nem fog 80 évesnél fiatalabb embereket megölni 2050-ben

Hír24

Sokat segíthet a daganatos betegségek megelőzésében kisdózisú aszpirin mindennapos szedése – állítja egy brit tanulmány.

Senki nem fog nyolcvan éves koránál fiatalabban meghalni rákban, ha betegség elleni küzdelem a jelenlegi ütemben halad – állítja egy friss tanulmány. A University College London kutatása szerint a mindennap, kis dózisban a szervezetbe juttatott aszpirin hatékony védekezés lehet a betegség ellem –írja a Telegraph.

A rákmegelőzési kutatás vezetője, Jack Cuzick professzor máris konzultációt sürget a háziorvosokkal, hogy tanácsolják azt minden páciensük, hogy egy évtizeden át, 50 és 65 éves koruk között, minden nap vegyenek be egy baby aszpirint. A kutatás eredményei szerint ugyanis a módszer hét – kilenc százalékkal csökkenti a rák, a szívinfarktus és a szívroham kockázatát, és négy százalékkal a halálozási rátát.

A tanulmány egyik társszerzője, David Taylor professzor szerint a 2050-es becslés egyáltalán nem optimista, csak a jelenleg is zajló folyamatok kivetítése. A rákos halálesetek korra standardizált statisztikái húsz százalékkal javultak Angliában 1990 óta. „A történelemnek abban a szakaszában vagyunk, amikor a különböző ráktípusok egy inkább megelőzhetők, és gyógyíthatók lesznek” – mondja. A megfelelő lépések, úgy mint a gyorsabb diagnosztizálás, az aszpirin szélesebb körű alkalmazása, az egyre jobb gyógyszerek, és kezelések, és persze az életmód változása mind abba az irányba mutatnak, hogy a következő évtizedekben megelőzhetővé és gyógyíthatóvá válnak a rákos megbetegedések.

Cuzik professzor, a betegségmegelőző készítményekkel foglalkozó Wolfson Institute of Preventive Medicine igazgatója szerint nagyon sokat lehet tenni a rákos megbetegedések elkerüléséért azzal, ha valaki nem dohányzik, nincs rajta túl sok súlyfelesleg, de a leghatékonyabb módszer a napi 75 gramm aszpirin elfogyasztása lehet.

Több szakértő azonban vitatja, hogy vajon a gyógyszer vajon nem árt-e többet, mint használ, hiszen a folyamatos szedése, egyes esetekben gyomorvérzéshez, és fekélyek kialakulásához vezethet. Cuzik szerint azonban a mellékhatások könnyen elkerülhetők, ha mindenki, különösen a vérzése hajlamosabb emberek, például a vérhígító készítményeket szedők, a cukorbetegek, és a dohányosok konzultálnak a háziorvosukkal, mielőtt a gyógyszer szedésébe kezdenek.

 

A leghasznosabb állatok a méhek:

---mehkiralyno_4.jpg

 

GELÉE ROYAL-MÉHPEMPŐ

NÉPSZERŰSÍTSÜK AZT AMI DRÁGÁBB MINT A PÉNZ,AMIT EDDIG TITKOLTAK!

 

 MÉHPEMPŐ:

 

A Méhpempő mint Életelixír A táplálkozástudományi szakértők szerint a méhpempő az egyik legerősebb gyógyító hatású, energetizáló élelmiszer a világon.

 

Közismert gyógyhatásai közül a legfontosabbak: a méhpempő javítja a szervezet általános egészségi állapotát, növeli a munkateljesítményt, a koncentrációs készséget, jótékonyan befolyásolja az alvási ciklust, erősíti a memóriát. Tavasszal, a méregtelenítési időszakban különösen javasolt legalább 6 hetes méhpempő kúrát tartani egészségünk megőrzése érdekében, de számos betegség is megelőzhető, illetve nagymértékben visszafordítható a méhpempő fogyasztásával.

 

Főbb hátásai összefoglalva:

 -meddőség, menstruációs panaszok, klimax

 -impotencia, prosztata betegségek

 -vércukor szint csökkentő (cukorbetegeknek is)

 -krónikus fáradtság, immunerősítés

 -depresszió, álmatlanság, szorongás ellen

 -érelmeszesedésre

 -szívinfarktus ellenes

 -daganatos megbetegedés ellenes

 

---mehpempo_1.jpg

A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, savanykás, szúrós illatú anyag, mely állás közben megsárgul, és hamar elveszíti bioaktív hatását. A méhpempő bioaktív hatása 24-48 óráig tart. Sokáig a különböző tartósító eljárások sem tudták megőrizni a méhpempő biológiai aktivitását. A legmodernebb technikával (liofilizálással) tartósított méhpempő akár két évig is megőrzi bioaktív tulajdonságát.

---mehpempo_2.jpg

A méhpempő az egyetlen olyan természetes anyag, amely több mint 150, biológiailag aktív összetevőt: fehérjét, zsiradékot, cukrot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimeket és még számos egyéb bioaktív anyagot tartalmaz

-fokozza a termékenységet, késlelteti a klimaxot

-élettartam növelő

-csökkenti a szellemi és fizikai kimerültséget, erősíti az idegrendszert

-vérnyomás szabályozó, szív- és érrendszeri problémákra kiváló

-hatásos emésztési és anyagcsere zavarok,

-immungyengeség, vérszegénység, alultápláltság,

-asztma

-bőrbetegségek esetén

A háromhetes méhpempő-kúrát általában évente 2-3 alkalommal alkalmazzák.

A méhraj befogása:

PROPOLISZ:

---propolisz.jpg

 

A propolisz görög szó, aminek jelentése: a város védelmi

  rendszere.  A propolisz  (más néven méhszurok) a méhek által

  gyűjtött ragacsos anyag, melyet  rügyekről, bimbókról és fakéregről

  gyűjtenek és bizonyos mirigyváladékukkal kevernek  össze.

  A propolisz több, mint 300 különféle  anyagból tevődik össze,

  főleg viaszból, gyantából, illóolajokból és virágporból áll.

  De jelentős mennyiségben tartalmaz  flavont is, melynek gyógyító

  és egésszégmegőrző  hatását csak manapság kezdik csak

  igazán propagálni. Aztán tartalmaz még vasat, rezet, magnéziumot,

  kalciumot, szilíciumot, mangánt, cinket, alumíniumot, kobaltot, stb.,

valamint aromatikus savakat.

A propoliszt a méhek a kaptár fertőtlenítésére, a repedések  és nyílások betömésére (és egyben szigetelésére) használják, ezenkívül az elpusztított idegen behatolót bevonják propolisszal, ez meggátolja a rothadási folyamatokat, és mumifikálja az áldozatot.

Legfontosabb viszont, hogy a kijárónyílás előtt "lábtörlőt" készítenek, amin minden kaptárba bejövő és kimenő méhnek át kell haladnia. Így megvédi a méheket a baktériumok, vírusok, mikróbák és gombák fertőzéseivel szemben, mivel a propolisznak jelentős a baktériumölő és baktériumokat távol tartó hatása.  A propolisz gyógyerejét évezredek óta ismerik, amely a benne levő aminósavaknak, vitaminoknak, ásványoknak és főleg bioflavonioidoknak köszönhető.

Külsőleg használható nehezen gyógyuló sebek, bőr- és nyálkahártya gyulladások kezelésére, gombás és bakteriális bőrfertőzésekre, vágásokra és horzsolásokra, valamint gyulladásokra és izületi fájdalmakra. Mindez erős hámgyógyító, fájdalomcsillapító és baktériumölő hatása miatt lehetséges.

Pusztító hatással van többféle baktériumra. Bizonyos mérgeket semlegesít, regenerációs hatása van. A kokainnál háromszor, a novokainnál ötször jobb fájdalomcsillapító.

Belsőleg is igen sokrétű az alkalmazása. Sikereket értek el felső légúti betegségekben, nyombélfekély, gyomorhurut, vastagbélgyulladás, a húgyutak fertőzései, fültőmirigy és prosztata gyulladásai ellen is. Rendszeres fogysztásával magas szinten tartható a szervezet ellenálló képessége. Vérnyomásszabályozó és értágító hatása van.

Torokfájáskor és meghűléskor tinktúrás melegvizes napi többszöri gargalizálással a tünetek enyhülnek. Hatásos menstruációs fájdalmak enyhítésére is. A természetgyógyászat is igen sokrétűen használja. Kutatások kimutatták, hogy jó néhány olyan batérium elpusztítására képes a propolisz, amelyek a szintetikus antibiotikumokkal szemben már rezisztensé (ellenállóva) váltak, de a propoliszhoz nem tudnak alkalmazkodni.

Viszont a virágporra érzékenyek körében  a propolisz használata allergiás reakciókat válthat ki. Egyébként a propolisz használható natúr formában (ez még nem elterjedt), de leginkább tinktúra, kenőcs és tabletta formájában használatos. A beszerzési forrást viszont mindig ellenőrizzük.

Legtöbbször tinktúra formájában használatos, de ennek alkoholtartalma miatt 14 éves kor alatt rendszeresen nem ajánlatos fogyasztani. Viszont kúraszerűen fogyasztható 1 éves kortól, megpedig mézbe keverve annyi csepp tinktúrát, ahány kg a gyermek súlya!

Gyermekeknek a propiliszos méz viszont rendszeresen is adható, fogyasztásuk a betegségek megelőzésében nyílvánul meg. Ráadásul a propoliszos méz hatása a két termék együttes hatásai miatt fokozottabban érvényesülnek.  Torokfájdalmakra  és torokgyulladásra erősen ajánlott. Minden gyógyszernél hatékonyabban gyógyítja ezeket a tüneteket már napi 1-2 evőkanállal fogyasztva. A propolisz nehezen megszokható ízét is kiküszöböli ez a termék, sőt ebben a formában már különlegességként hat. A természet antibiotikuma, a propolisz pedig így fejti ki leghatékonyabban jótékony hatását, mert a mézzel keverve lassan terül szét a torokban, és hosszabb ideig érintkezik a gyulladt felülettel. A propoliszos mézbe propolisz tinktúra sűrítmény kerül, ezért alkoholtartalmú.

Fontos, hogy a propoliszos készítményeket (tinktúra, tabletta, propoliszos méz) étkezés előtt negyed órával érdemes fogyasztani.

A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják. Ezeket a nedveket 20 Celsius-foknál melegebb napokon 10 és 12 óra között gyűjtik a méhek. A fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat, de a propolisz számos összetevőjének sajátságait még nem ismerjük pontosan.

Összetétele:

A tiszta propolisz kimagaslóan hatékony elemekből áll. Legfontosabb és legtömegesebb alkotórészei a flavonoidok. További fontos hatóanyagok: kalkonok, terpén, vitaminok (B1, B2, B6, C, E, ), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású (külsődleges felhasználás esetén).

Felhasználási formái:

 

A leggyakoribb formája a tinktúra, amely egy tömény alkoholos oldat. Sötétbarna színű, mézes-alkoholos illatú és ízű folyadék. Használható belsőleg (ecsetelésre vagy lenyelve) és külsőleg is. Limonádéba, vízbe, kockacukorra, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is. A propolisztinktúra adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 15-20 csepp. Főként antibakteriális, gomba- és vírusölő, valamint gyulladásgátló hatását fejti ki ilyen formában (légúti, húgyúti betegségek, fertőzések, influenza, gyomorfekély stb.) Ezenkívül fokozza a sejtlégzést, daganatellenes, fájdalomcsillapító, növeli a sugártűrő képességet, semlegesíti a mérgeket, vérnyomáscsökkentő, élénkítő hatású, és növeli a szervezet ellenálló képességét. Készítenek propoliszos kenőcsöt is.

A propolisz hatásai:

A propolisz gyógyhatását az emberiség a legrégibb idők óta ismeri.

Arisztotelész „a fák könnyének” nevezte, s használta a gyógyászatban. A méhcsaládban számtalan méhecske él együtt, nincs a világon olyan nagy állattenyészet, ahol annyi állat élne együtt, mint egy méhkaptárban, mégis ritkák a járványok, mert a propolisz megvédi őket a káros mikroorganizmusoktól.

Általános jó hatással van minden szervrendszerünkre, sejtjeinkre is. Öregedést gátló, regeneráló, tisztító hatása van. A természetes bélflórát nem károsítja, ellenjavallata nincs. Használata csak propolisz-allergiásokra veszélyes. Szinte hihetetlen, milyen hatásosan csillapít bizonyos fájdalmakat, a hatása vetekszik a fájdalomcsillapítókéval.

Külsőleg használhatjuk nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, más bőrproblémákra, ízületi fájadalmakra és gyulladásokra, erős baktériumölő és hámgyógyító hatása van.

Belsőleg légúti betegségekben, a húgyutak fertőzései, a prosztata- és a fültőmirigy gyulladásai ellen is sikerrel alkalmazzák. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás melegvízzel naponta többször gargalizáljunk. A szájban lévő sebeket ecsetelhetjük is. Sokan ajánlják impotenciára, más (nem lelki eredetű) szexuális problémákra, a propoliszon kívül magát a mézet is, férfiaknál akár a nemi szervbe masszírozva. Az orvostudomány a propolisz felhasználásával biztató eredményeket ér el a rákgyógyítás területén is.

A méhkirálynő:

---mehkiralyno_5.jpg

 

Sikeres terápiát találtak a leukémia ellen

A hagyományos kezeléssel nem gyógyítható betegek 90 százalékánál hozott eredményt egy új kísérleti gyógymód.

 

Egy szélesebb körű kutatás részeként találtak rá az új módszerre, melynek során a betegek kórokozók ellen harcoló immunsejtjeit eltávolítják a szervezetből és arra „programozzák”, hogy a rákos sejteket pusztítsák el, majd visszaültetik a szervezetbe.

Stephan Grupp, egy philadelphiai gyermekkórház orvosa a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapnak elmondta, hogy a hagyományos kezelések az akut limfoblasztos leukémiában szenvedő gyermekek 80-85 százalékán segítenek, a többieknek viszont újabb terápiákra van szükségük. Közülük választották ki a kísérletben résztvevőket.

25 gyermeknél és öt felnőttnél próbálták ki a gyógymódot, náluk az addigi kezelések hatástalanok voltak. Az új kezelésre huszonheten reagáltak, tizenkilencnek rákmentes maradt a szervezete és a kezelés után hat hónappal huszonhárman maradtak életben.

Ugyanakkor kezelni kell a mellékhatásokat is – a terápia nyomán a betegek fáradtak lesznek, fájdalommal, hányingerrel küzdenek, leesik a vérnyomásuk és nehézlégzés is felléphet náluk, idézte Gruppot az MTI.

 

 

“Csak azért, mert rákom van, még nem haldoklom”

Ha a "rák" szó hallatán ön is egyből az embertelen szenvedésre és az elkerülhetetlen halálra gondol, akkor kattintson.

Szívesen mondanám, hogy ne szégyellje, ha ezt gondolja, elvégre a magyarok többsége éppen ugyanígy vélekedik, de nem mondom. Mert valahol nagyon is szomorú, mi több, szégyellnivaló, hogy még most is legfeljebb csak ennyit tudunk a betegségről. Azt meg elfelejtjük vagy meg sem halljuk, hogy a rák mostanra egyáltalán nem halálos ítélet. Különösen nem, ha idejében felfedezik, ami a rendszeres szűrővizsgálatok és a korszerű diagnosztika korában egyáltalán nem akkora dolog.

Lássuk be, ha a rákról van szó, hajlamosak vagyunk homokba dugni a fejünket. “Ha nem beszélek róla, akkor nincs is. Különben is, velem ilyesmi úgysem történhet meg” - ezt mondogatjuk magunknak, és közben igyekszünk figyelmen kívül hagyni a statisztikákat, amik arra figyelmeztetnek, hogy – nálunk éppúgy, mint a világ többi részén - a rák igenis probléma. Évről évre nő ugyanis a daganatos betegséggel diagnosztizáltak száma. Hogy csak egy példát mondjunk: Magyarországon 2012-ben több mint 93 ezer új beteget regisztráltak.

Tulajdonképpen mi az a rák?

Egy időzített bomba, ami nagyjából 600 millió éve – az első többsejtű élőlények megjelenése óta – ketyeg az állatok, illetve az emberek testében.

Bizonyos szövettípusaink, mint a bőr, a vér vagy épp a belek, időről időre megújulnak, amit a szövetek speciális sejttípusainak az osztódása idéz elő. Ilyenkor a sejtek másolják saját magukat, egy idő után pedig már a másolatok másolatai másolódnak újra, ahol óhatatlanul előfordulnak hibák (kóros mutációk).

Ha hibás sejt keletkezik, az még nem jelenti feltétlenül daganat kialakulását, az immunrendszer sejtjei ugyanis felismerik és el is pusztítják ezeket. Gond akkor van, ha ezek a hibás sejtek kicsúsznak az ellenőrzés alól és szaporodásnak indulnak.

Nem, a rák ettől még nem lesz népbetegség...

...de vezető halálozási ok itt Magyarországon is lehet belőle. Legalábbis ezt mutatják a friss statisztikák, melyekből kiderül, az elmúlt ötven évben (1960-2011 között) Magyarországon 148,05 százalékkal nőtt a daganatos megbetegedések száma. A halálozási okok listáját egyébként ma még a keringési rendszer betegségei vezetik: a KSH adatai szerint 2013-ban közel 63 ezer ember halt meg szív- és érrendszeri problémák miatt, míg a daganatos betegségek következtében 33 274-en. A legtöbben a tüdőt, a hörgőket és a légcsövet érintő daganatok miatt.

A jelenség egyébként világméretű. A WHO 2014. február 4-én kiadott jelentése szerint a világon évente legalább 14 millió embernél diagnosztizálnak valamilyen rákos megbetegedést. Az előrejelzések úgy számolnak, ez a szám évről évre nő majd: 2025-ig a 19 milliót, 2034-re pedig a 22 milliót is elérheti, aminek az egyik oka, hogy a modern diagnosztika segítségével ma már sokkal több beteget tudnak diagnosztizálni, és csak a másik a feszített életmódunk.

A cigi miatt van...

...de csak részben. Tény, hogy a káros stressz, a kialvatlanság, a nem megfelelő táplálkozás, és igen, az unásig ismételgetett dohányzás is felelős azért, hogy a számok évtizedek óta csak nőnek. De legyen bármilyen furcsa is, ez az éremnek csak az egyik oldala. Ahogy arra a The New York Times is rávílágít cikkében, a szervezetünk felépítése és a várható élettartam kitolódása is legalább ennyire hibás.

Ez utóbbi, köszönhetően a modern orvostudománynak és a javuló életkörülményeknek, egyre inkább nő. Vegyük például az Egyesült Államokat, ahol a születéskor várható élettartam 100 éve még alig-alig haladta meg az 50 évet. Nos, azóta ez a szám 79-re ugrott. A magasabb várható életkor pedig mit jelent? Magasabb rákkockázatot, mivel az évek számával együtt nő a szervezetben a rák kialakulását segítő sejtmutációk száma is. Ami leegyszerűsítve körülbelül azt jelenti: ma már elég sokáig élünk ahhoz, hogy rákosak legyünk.

 

 

---------

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 114
Tegnapi: 104
Heti: 662
Havi: 4 897
Össz.: 1 399 021

Látogatottság növelés
Oldal: RÁK,ROSSZINDULATÚ DAGANAT-1-
ERDÉLY-SZÉKELYEK-SZÉKELY ÍZEK RECEPTEK-SZÉKELY VICCEK-MAGYARORSZÁG MA - © 2008 - 2023 - ad-vesz.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »