ERDÉLY-SZÉKELYEK-SZÉKELY ÍZEK RECEPTEK-SZÉKELY VICCEK-MAGYARORSZÁG MA

ERDÉLY-SZÉKELYEK-RÁKOS DAGANAT MEGELŐZÉS-SZÉKELYFÖLD TÖRTÉNELEM ÉS MAGYAR NÉPHAGYOMÁNYOK

 

Kedvenc énekesem:NYUGODJÉK BÉKÉBEN.Sírós

 2008.FEBRUÁR 13-SIKLÓS

 2008.02.13.jpg

Bódi László (becenevén Cipő; Ungvár, Szovjetunió, 1965. május 3. – Budapest, 2013. március 11. magyar rockénekes, zeneszerző, dalszerző, a Republic együttes alapító tagja, énekese és frontembere; a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legsikeresebb zenésze, dalszerzője.

Korai évei (1965–1989)

Bódi László 1965. május 3-án született az akkor a Szovjetunió területén található Ungváron. Egyéves koráig a családjával Kisgejőcön élt, majd 1966-ban családjával elköltözött Kisvárdára, ahol egy ének-zene tagozatos általános iskolában, a Weiner Leó Zeneiskolában tanult. Gyerekkorában zongorázni tanult, valamint az egyik helyi labdarúgócsapatnak is igazolt játékosa volt,[13] majd tizennégy éves korában kezdett dalszövegírással foglalkozni. Saját elmondása szerint a Beatles együttes Egy nehéz nap éjszakája című zenés filmjének hatására döntött a zenei pálya mellett.

A Bessenyei György Gimnázium tanulójaként zenekart alapított Cipőfűző névvel, innen ragadt rá a Cipő becenév is. Az együttes Bódi apai nagybátyjának ötletére írt népdalszerű popszámokat játszott. Nyíregyházán rádiófelvételeket is készítettek. Zenekarával öt éven keresztül játszottak, utána sorkatonai kötelességét kellett teljesítenie, de a sereg tagjaként többször állt színpadra. 1983-ban a sárvári diáknapokon verseivel és dalaival díjakat nyert. Ekkor ismerkedett meg Bródy Jánossal is. 18 évesen költözött Budapestre, ahol konzervatórium-előkészítőre járt. Ezzel egy időben a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium Vasúti Főosztályánál és a Magyar Postánál dolgozott mint vasutas és újságkihordó. Az 1980-as évek végén postaforgalmi segédtisztként végzett. Szigeti Ferenccel alakítottak egy duót Krokodil néven. A rövid ideig működő formációnak egyetlen felvétele készült a rádióban Számolj el tízig címmel.Dalszövegeket is írt Szigeti együttese, a Känguru számára, innen ismerte meg a basszusgitáros Boros Csabát.

Republic (1990–2013)

„              […] a kilencvenes évekre mi maradtunk az egyetlen magyar popzenekar, amelyik magyar zenei gyökerekből táplálkozik. […] Ez a zenekar nem lett »kitalálva«, mint ahogy az sincs előre kitalálva, hogy milyenre csináljunk egy új lemezt.                ”

– Bódi László a Republicról

A Republic koncertje 2010. szeptember 5-én a budapesti Szeptember Feszten

 

1990. február 23-án Tóth Zoltánnal, Boros Csabával, Bali Imrével és Szilágyi Lászlóval megalapította a Republic együttest, és már nyáron felléptek a Beatrice koncertjein, mivel Nagy Feró megkedvelte a zenéjüket.[22] Már 1990-ben megjelentették az első nagylemezüket Indul a mandula!!! címmel. 1995-ben Cipő Rajcs Renáta és az együttes tagjainak közreműködésével albumot jelentetett meg; a stúdióalbum A Cipő és a Lány – Amsterdam címet kapta.Több mint kétszáznegyven dalt szerzett a Republicnak (A 67-es út; Szállj el, kismadár; Ha itt lennél velem stb.), de számos dalt írt más előadóknak is, így többek között Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak, előbbinek írt legismertebb szerzeménye az Ég és föld között.

 

2010. január 23-án, megalakulásának 30. évfordulóján egy kisvárdai koncert erejéig összeállt a Cipőfűző együttes.Március 15-én a Republic tagjaként „az Együttes megalakulása 20. évfordulója alkalmából, méltán népszerű, nagy sikernek örvendő előadóművészi tevékenységük elismeréseként” Bódi László az együttes többi tagjával – Boros Csabával, Nagy László Attilával, Patai Tamással és Tóth Zoltánnal – a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozatában részesült.

Betegsége és halála

Bódi László évek óta krónikus szívritmuszavarban szenvedett, 2009-ben pedig megműtötték koszorúér-betegsége miatt, és lábon hordott ki egy szívinfarktust. Életének utolsó időszakában súlyos tüdőgyulladással kezelték, illetve eltörte a karját.] 2013. február 15-én szívritmuszavara egy rohamot eredményezett. Laikusok próbálták újraéleszteni, majd a mentők háromnegyed órán át küzdöttek az életéért, ezután egy budapesti kórházba szállították, majd rögtön az intenzív osztályra került, ahol mélyaltatásba helyezték, amelyből – bár többször megpróbálták felébreszteni – viszont nem ébredt fel, így a majdnem 40 perces oxigénhiányos állapot következtében harmadfokú kómás állapotba került. Február 20-án gégemetszést hajtottak végre rajta, hogy szabadabbá tegyék a szervezetében az oxigénáramlást.

Az énekes állapota a következő hetekben változatlan volt. Február 23-án a Republic megtartotta 23. születésnapi baráti közönségtalálkozóját a budapesti Kossuth Klubban, ahol nem léptek fel, hanem a legközelebbi rajongók a zenekarral együtt szorítottak a gyógyulásáért. Az eseményen dr. Merkely Béla professzor, Cipő kezelőorvosa is megjelent, aki tájékoztatást adott az énekes állapotáról a jelenlévőknek. A találkozón számos magyarországi zenész jelen volt, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a zenekarnak.Március 9–10-én kinyitotta a szemét, mozgott is, de az orvosok szerint ez egy epileptikus mozgás volt.Az orvosok ugyan még láttak elvi esélyt gyógyulására, azonban Bódi László 2013. március 11-én hajnalban, Budapesten, életének negyvennyolcadik évében elhunyt.

 

Emlékezete

Az énekest a kistarcsai temetőben temették el 2013. március 22-én, édesapja sírhelyéhez közel.[32][28][33][34] A temetésen többek között beszédet mondott Boros Csaba, a Republic basszusgitárosa; Bródy János dalszerző és előadóművész, Antall István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt szerkesztője; valamint Thürmer Gyula politikus, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke. Az eseményen jelen volt még többek között Bochkor Gábor, Várkonyi Andrea, Nagy Feró, Gáspár Győző, Halász Judit, Koncz Zsuzsa, Balázs Fecó, Leskovics Gábor, Horváth Károly (Charlie), Szigeti Ferenc, D. Nagy Lajos, Benkő László és Horváth Csaba szocialista politikus. A temetésen összesen mintegy 1500-an vettek résztA temetése után elhangzott a szovjet himnusz, mivel Cipő egy ideig szovjet állampolgár volt, és kommunistának vallotta magát.

„              A magyar rockzene háborgó tengerén különleges sziget voltál, amelyen sokan találtak vigaszt és menedéket költészetbe forduló szövegeid segítségével. […] Ösztönös tehetség volt, aki szerette volna magát megmutatni. Elérte céljait, a Republic első nagylemeze után már nem volt kétség, hogy megtalálta azt a formát és csapatot, amelyben otthon érezhette magát. […] Igazad volt. Emberek millióinak lelkében keltettél rezonanciát dalaiddal. Maradandó műveket alkottál, ahogyan a nagy és korszakos művészek szoktak.           ”

A Republic korábbi gitárosa, Tóth Zoltán – az együttesből való kiválását követően – dalt írt Bódi emlékére Akkor kéne lóra szállni cím alatt. A zenész így nyilatkozott a dallal kapcsolatban: „[…] a magam módján ezzel búcsúzom Cipőtől, és zárom le a múltat. Van benne fájdalom, de az »elvégzett sors« öröme és elégedettsége is egyben. Amikor megtörténtek az események, és Cipő kómába került… az első kép, ami belém vésődött, egy vadnyugati kisváros és a vándor, aki átutazóban ugyan, de már túl hosszú ideje van itt, és akinek a sors kalandokat és tennivalókat állított az útjába, és most hirtelen egyszerre tudatosult benne, hogy mindennek vége, minden elvégeztetett!”

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2013. április 25-én a munkásságát posztumusz Artisjus-díjjal tüntette ki a szövegírói életműdíj kategóriájában. Az elismerést özvegye és ikerlányai vették át. Bódi László méltatásában Bródy János, az Artisjus korábbi elnöke elmondta, hogy ha lehet valakit naiv művésznek nevezni a rockzene képviselői közül, akkor az énekesre bizonyosan illik ez a jelző. Bródy így fogalmazott: „nehéz a szövegírót elválasztani a dalszerzőtől és az énekes figurától, de Cipő dalainak jelentős része épült a költészetbe fordult szövegsorok mágikus erejére, ahol a legősibb dalforma, az énekelt ritmusos szöveg mindig többet üzen a megfejthető jelentésnél”.

2013 májusában Szűts László, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) és a ProArt elnöke bejelentette, hogy Mándoki László németországi magyar zenész-producer mellett Fonogram életműdíjjal jutalmazzák Cipő munkásságát.Az elismerést június 2-án, a Fonogram díj és a VOLTfolió közös gáláján adták át. A díjat az énekes özvegye vette át. Az átadást követően több ismert magyar énekes adta elő A 67-es úton című dalt.

A 2013-as Sziget Fesztivál „-1.” napján, augusztus 5-én „Őrizz engem ezen a világon” címmel Cipő-emlékkoncertet rendeznek, több ismert magyar együttes és zenész részvételével.[50] Kisvárdán pedig augusztus 17-től 21-ig tartják az I. Cipő Dalfesztivál és Tábort, amelynek utolsó estéjén a Várszínpadon játsszák el Bódi László dalait.

A Republic ünnepi koncertje Miskolcon 2008. március 15-én

Az édesapja, a nyírtassi származású id. Bódi László (1933–2009)[53] kőművesként dolgozott,Kisvárdán forgalomirányítóként tevékenykedett a Volánnál.Édesanyja Hadar Gizella. Van egy húga, Mária. Felesége Zsuzsa, két ikerlányuk van, Petra és Réka. Az énekes külön élt családjától.Legközelebbi barátai között Bródy Jánost, Cseh Tamást és Koncz Zsuzsát említette.Nagy László (1925–1978) költő verseiért rajongott, valamint Bohumil Hrabal (1914–1997) cseh író művei voltak rá nagy hatással.

Egy interjúban így nyilatkozott zenei ízlésével kapcsolatban: „Koncz Zsuzsa a kedvenc énekesem, és még mindig Illést, Lennont és Beatlest hallgatok”.Elmondása szerint az építészet is érdekelte: „nagyon szeretem nézegetni a házakat, érdekel, hogy néznek ki, érdekel a belsőépítészet és érdekelnek a bútorok”.

„  Nagyon kevés olyan ember van az életemben, akiket mélyen tisztelek, és akiknek úgy tudok a szemükbe nézni, hogy nem kell hazudnom. Ha ők nem lennének, akkor azt hinném, hogy bennem van a hiba, mert nekem semmi sem jó, és semmit nem tudok elfogadni.   ”

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 94
Tegnapi: 104
Heti: 642
Havi: 4 877
Össz.: 1 399 001

Látogatottság növelés
Oldal: Cipő-Bódi László
ERDÉLY-SZÉKELYEK-SZÉKELY ÍZEK RECEPTEK-SZÉKELY VICCEK-MAGYARORSZÁG MA - © 2008 - 2023 - ad-vesz.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »