ERDÉLY-SZÉKELYEK-SZÉKELY ÍZEK RECEPTEK-SZÉKELY VICCEK-MAGYARORSZÁG MA

ERDÉLY-SZÉKELYEK-RÁKOS DAGANAT MEGELŐZÉS-SZÉKELYFÖLD TÖRTÉNELEM ÉS MAGYAR NÉPHAGYOMÁNYOK

 

 

Talpalatnyi föld I.: Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom.

Nézzük a videót és olvassuk el miről van szó?

 

1.jpg 

A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző ingatlanforgalmazásra szakosodott cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában áll tavaly július óta az Alcsútdoboz Hatvan pusztai majorság, ami egykor József főherceg majorsága volt és amit saját állítása szerint jelenleg a felcsúti polgármester, az Orbán-család bizalmi embere, Mészáros Lőrinc bérel. A 13 hektáros műemléki területet azok az állami földek veszik körül, amiket Mészáros cége, a Búzakalász 66 Kft. a közelmúltban nyert el 20 éves bérletre, fölötte Lévai Anikó szántói fekszenek – derül ki az atlatszo.hu által aktuális földhivatali adatok felhasználásával összeállított térképből.

Az Alcsútdoboz Hatvan pusztán fekvő 13 hektáros majorságot magas aranykorona értékű földek veszik körül és a terület legszebb platánfasorán lehet eljutni a dombon fekvő ingatlan együtteshez. Több, nagy alapterületű műemléki épület található a miniszterelnök édesapja birtokába került hat egybefüggő ingatlanon, amely egykor József főherceg majorsága volt, a helyiek szerint sok család élt a lak óépületekben egykor itt.

2.jpg

A földhivatali nyilvántartás szerint az Orbán Győző majorsági épületegyüttese alatt elhelyezkedő terület még nem a miniszterelnök édesapjáé. Az 5 hektáros szántó egykor a Csákvári Állami Gazdaság kezelésében lévő állami tulajdon volt, 1994. óta magántulajdonban van.

A miniszterelnök édesapjának egyszemélyes társasága tavaly júliusban a CIB Ingatlanlízing Zrt.-től jutott hozzá adásvétel útján a hat tagból álló majorhoz Alcsútdoboz-Hatvan pusztán. A földhivatal egyforma hibát ejtett a hat tulajdoni lapon: valamennyin GZG Ingatlanforgalmazóként szerepelteti az Orbán Győző székesfehérvári háza címére bejelentett, általa 2008-ban megvásárolt cég nevét. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester az atlatszo.hu-nak adott interjúban kérdésünkre azt mondta: ő bérli a területet, gépeket tárol ott meg eszközöket és ott semmilyen építkezés nem folyik, csak a műemléki kötelezettségeknek tesz eleget.

A 13 hektáros műemléki területet olyan állami földek veszik körül, amelyeket Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Kft. a közelmúltban nyert el az állami tulajdonú földeket kezelő szervezet pályázatán 20 évre. A majorság észak-keleti szomszédja a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) HU21-10101 számú pályázatán a Búzakalász 66 Kft. által elnyert 60 hektáros szántó (0103 b,c hrsz.). Észak-nyugati szomszédja a HU21-10103 számon meghirdetett 36 hektáros szántó (0101 hrsz.), amit szintén a Búzakalász 66 Kft. nyert el, mellette  – HU21-10104 – ugyan csak Mészáros cége által elnyert, összességében 49 hektáros szántó (099/5 b,d,g hrsz.), délkeletről pedig ugyanez a helyzet: szintén a Búzakalász Kft. által a közelmúltban a HU21-10105 számon elnyert 9.8 hektáros szántó (0106/3,4,5 hrsz.) az ott található birtoktest.

A felső képen kereszttel jelölt területek az NFA pályázaton az Orbán Győző majorja körül a Mészáros-féle Búzakalász 66 Kft. által elnyert birtoktesteket jelzik. E fölött pedig Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége két szántója helyezkedik el – ezek bicskei külterületek, itt találkozik ugyanis a két település: Alcsút és Bicske. Lévai Anikó bicskei szántóit jelöli a két kereszt az alsó képen Orbán Győző Alcsútdoboz Hatvan pusztai majorja felett.

Családi gazdaság vagy szállodaépítés?

Orbán Győző CZG Ingatlanforgalmazó Kft-jének főtevékenysége a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, de juh-, kecske-, és ló tenyésztése, élőállat nagykereskedelme, állattenyésztési szolgáltatás, haszonállat-eledel gyártása, gabona, dohány, vetőmag, takarmány nagykereskedelme, valamint gabonaféle, zöldségféle, olajtartalmú gyümölcs termesztése, konferencia szervezése és sportlétesítmény működtetése is szerepel a tevékenységi körök között. Vagyis mindazon tevékenység, ami a bányavállalkozó Orbántól távol áll, ám ami körül a Fejér megyei földbotrány forog.

Az Orbán-kormány eredetileg a 300 hektár alatti földdel rendelkező helyi családi gazdákra tervezte a Nemzeti Földalapkezelő által kiírt állami földek bérletét, ám végül 1200 hektárra emelték azt. Mészáros Lőrinc cége és családtagjai együttesen ennél is többet: 1377 hektárt nyertek el. Az állattartási kötelezettség is olyan szigorítást hozott, ami eleve kizárt a pályázatból arra egyébként készülő gazdákat. A tíz évre titkosított pályázati anyagok elbírálásánál a pontozási rendszer nagy teret adott a szubjektív elbírálásnak, így eshetett meg, hogy évtizedek óta földdel foglalkozó családok nem jutottak talpalatnyi földhöz sem.

Ottjártunkkor mezőgazdasági gép érkezett a műemléki területre behajtani akarván, amelynek stábunk autója egy percig útját állta, de azonnal félreállt, amint észlelte a helyzetet. Azt követően pedig, hogy a jármű beért a Hatvan pusztai telepre, két kutyával megjelent egy alkalmazott és arra szólította fel munkatársainkat: ne forgassanak! Azt a felújítás alatt álló épületet örökítettük meg, amelyről Mészáros azt mondta nekünk: nem folyik építkezés, csak a műemléki jelleg miatt vannak kötelezettségek. Információnk szerint azonban szálloda épül itt.

A nagy nyilvánosságot kapott és közérdeklődésre számot tartó földügyekre való tekintettel Orbán Győzőtől emailben, a gánti bánya címén (ez a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. hivatalos email címe is) kértünk választ arra, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester mióta és meddig bérli tőle az ingatlant? Azt is megkérdeztük tőle, hogy az ott folyó szállodaépítést az Etyeki Filmstúdióba érkezők elszállásolására Mészáros cég vagy Orbán Győző cége végzi-e? A helyben lakók ugyanis arról számoltak be, hogy a szálloda a Demján Sándor érdekeltségbe tartozó Etyeki Filmstúdióban megfordulók szállodai szintű elhelyezésére készül. Orbán Győző birtoka Alcsútdoboztól 3 kilométerre, Etyek irányában fekszik. Erre egyelőre nem kaptunk választ.

Mészáros Lőrinc leszarja hogy más mit mond

Azon felvetésünkre, hogy a földtámogatások miatt megéri úgy is földet tartani, hogy azt nem művelik meg, Mészáros Lőrinc így fakadt ki: “Annak le kell vágni a kezét, aki nem műveli meg a földet – nekünk ez a lelkünk vidéki embereknek a föld és nem azoknak, akik ott a flaszteron fönn Budapesten azt mondják, hogy ezek a szemét vidéki parasztok, mert nincsen ebben igazuk, semmiben sincsen igazuk. (…) A faluban is bárkit megkérdezhet, mert ilyet sosem mondanának, amit Ángyán mond meg Szabó Rebeka. (…) Szarok rá, hogy más mit mond, engem az érdekel, hogy itt mit mondanak.”

Mivel a területen folytatott kutatásaink újabb kérdéseket keletkeztettek a Mészáros Lőrinccel felvett interjút követően, levélben tettük föl ezeket az érintettnek, aki azonban közölte: további kérdéseinkre nem áll módjában válaszolni. Indoklásul azt hozta fel: üzleti megállapodásai nem tartoznak a közvéleményre, részéről az interjút – kimerítő válaszaival – lezártnak tekinti. (A teljes Mészáros-interjút később közöljük – a szerk.)

Arra vártunk választ, hogy mikortól, milyen bérleti díjért bérli Orbán Győzőtől a területet, milyen záró időponttal, valamint ha telephelynek használja azt, miért nincs ez feltüntetve a cégnyilvántartásban. Azt is szerettük volna megtudni, hogy az ott folyó műemléki helyreállítási kötelezettséghez, építkezéshez, szálloda építéshez milyen uniós, állami, egyéb támogatást vett-vesz fel a cége? Arra is választ vártunk, hogy kötöttek-e előzetesen megállapodást Demján Sándorral az információnk szerint az Etyeki Filmstúdióba érkezők elszállásolására készülő szállodára? Azt is kérdeztük, hogy összességében mekkora összegű uniós ill. hazai támogatást kaptak(nak) cégei a beruházásokhoz, cégei gépparkjának és személygépkocsi állományának a megvásárlásához  és egyebekhez.

3.jpg 

Mészáros Lőrinc Felcsút polgármestere, az Orbán Viktor által 2006-ban alapított Puskás Ferenc Labdarugó Akadémia elnöke, és 11 éve az Alcsútdoboz-Felcsút Földtulajdonosi Közösség elnöke. Vagyis az ő kezében összeér a falu, a futballakadémia működtetése, az új csarnok építése, építésre, mezőgazdaságra szakosodott cégeinek minden értéke, fillére, soktalpalatnyi földje. Talán ezért gondolják úgy néhányan a hoppon maradt gazdák közül, hogy feltehetően strómanként is pályázott az állami földekre.

Ferenczi Krisztina

(Folytatjuk. Fotó: atlatsz.hu)

                                                      Tiborcznak nincs oka a panaszra Orbán lány férjhez megy:

 

Tiborcz István sosem kérkedett azzal, hogy Orbán Viktor lányának udvarol, de az üzleti életben jól jött, ha tárgyalópartnerei tudták, ki lesz az apósa. Szeptemberben feleségül veszi Ráhelt, a miniszterelnök legidősebb lányát. Az ifjú pár megélhetése miatt biztosan nem kell aggódnia senkinek.

http://atlatszo.hu/category/cikkek/talpalatnyi-fold/

 

"Tiborcz István sosem úgy tárgyalt, mint Orbán Viktor leendő veje, de persze valahogy mindig lehetett tudni erről a családi szálról" - emlékezett vissza egy munkatársa, aki akkor dolgozott a most 27 éves fiatalemberrel, amikor a fiú már évek óta Orbán Ráhellel, a miniszterelnök legidősebb lányával járt. A munkatárs szerint a fiú sosem kérkedett azzal, kinek udvarol, de "feltűnően nagy magabiztosságában" szerinte nagy szerepe lehet annak, hogy ki lesz az apósa.

"Előfordult, hogy egy tárgyalás elején egy fideszes polgármester maga hívta fel a figyelmét arra, hogy 2010-ben együtt ünnepelték a nagy győzelmet" - mondta a munkatárs. Tiborcz ugyanis 2010-ben a budapesti Vörösmarty téren együtt ünnepelte Orbánékkal a Fidesz választási győzelmét, és itt rengeteg fideszes politikussal ismerkedett meg. Tiborcz a tárgyalásokon a munkatárs szerint az ilyen, családi kötődésére vonatkozó megjegyzéseket általában mosolyogva, de büszkén elengedte a füle mellett, és "ilyenkor már egyértelműen nyeregben érezhette magát".

A Blikk kedden számolt be arról, hogy Tiborcz István megkérte Orbán Ráhel kezét, és szeptemberben tartják az esküvőt a vőlegény családjának birtokán. Egy mindkettőjüket ismerő forrásunk azt mondta, bár az esküvő bejelentése nem meglepetés, hiszen hat éve járnak már egymással, Tiborcz István és Orbán Ráhel "nem egy tipikus pár". "Nincsenek együtt sülve-főve, külön is simán eljárnak bulizni" - mondott egy példát. Szerinte ezért fordulhatott elő, hogy az elhíresültBalaton Sound-os videón sem együtt táncoltak.

HVG

"Furcsa lesz, ha egyszer csak nagypapának szólítanak"

Orbán hosszasan beszélt a lapnak a készülő nagy eseményről. "Az embernek, ha van lánya, bizony nem örül, amikor elviszik őt a háztól. Ilyenkor az apák szomorúak, ez a dolguk. De persze ennél sokkal fontosabb az ember gyerekének a boldogsága. És persze hogy elengedjük a gyerekeinket, és velük örülünk. Unokáról egyelőre nem szóltak, hogy érkezne. De remélem, előbb-utóbb gyarapodunk. Ez a bejelentés még hátravan, s azt hiszem, nekem mellbevágóbb lesz, mint az esküvőé. Még fiatal, életerős emberként gondolok magamra, furcsa lesz, ha egyszer csak nagypapának szólítanak." Mint mondta, az lesz a fő feladata, hogy ne sírja el magát az esküvőn, mert az "az asszonyok dolga".

Atlatszo.hu

Talpalatnyi föld VI.: Tiborcz most nem panaszkodhat

Egy Tiborcz-lány nyerte el a legtöbb állami földet Bicskén. A győztes egyik testvére a Közgép leányvállalatának igazgatósági tagja és a sajtóban a miniszterelnök lányának udvarlójaként emlegették.

Az átlátszó.hu összesítése szerint a Fejér megyei Bicskén a miniszterelnök vőjelöltjének egyik testvére lett a legnagyobb nyertese a sokat vitatott és tíz évre titkosított állami földbérleti pályázatnak. Tiborcz Eszter 157 hektár szántó, vagyis a Fejér megyei bérletek 4.1 százaléka fölött rendelkezhet az elkövetkező húsz évben – a földek egybefüggő birtokot képeznek. Az átlátszó.hu földtérképéből (lásd képünket) kiderül, hogy noha az elnyert birtok közigazgatásilag Bicskén található, a valóságban karnyújtásnyira van a győztes családjának tulajdonában lévő, Csapdin működő Tiborcz lovasklubtól.

4.jpg 

A klub Csapdi-Tükröspusztán működik. Honlapja szerint a terület egykor Pálffy gróf tulajdonában volt az uradalmi istállóval

 

 5.jpg

6.jpg

és a hozzá tartozó ősparkkal, valamint mintegy 40 hektáros földterülettel együtt. A telepen bértartással foglalkoznak és tereplovaglást biztosítanak az idelátogatóknak. Az ősparkban mini vadaspark működik, tó épül, de szökőkút, szaunapark, teniszpálya építés is szerepel az idei tervekben – a cél egy szabadidőpark létrehozása.  A lovasklubtól 10 percre található a szintén a család tulajdonában lévő panzió kétszemélyes szobákkal, uszodával, amely szintén a Tiborcz család tulajdona, de tervezik, hogy a közeljövőben megoldják a látogatók helyben elszállásolását is. Az átlatszó.hu megkereste Tiborcz Esztert, az állami pályázat nyertesét, aki nem kívánt nyilatkozni.

7.jpg

Tiborcz Eszter testvére, Tiborcz István ügyvéd, igazgatósági tagja a Közgép egyik leányvállalatának, az E-OS Innovatív Zrt.-nek. Korábban a sajtóban úgy emlegették, hogy ő a miniszterelnök egyik lányának, Orbán Ráhelnek az udvarlója, és még egy napokban megjelent HVG cikk is így írt róla. A másik testvér, Tiborcz Péter 2006-2010 között a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt, jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai tanácsadója.

Sem Orbán, sem a sajtóosztálya nem válaszol a kérdéseinkre

Az átlátszó.hu interjút kért Orbán Viktortól és számos konkrét kérdéssel fordult a miniszterelnök sajtóosztályához a Talpalatnyi föld cikksorozat eddig megjelent és további tervbe vett részeivel kapcsolatban. Ezekre a kérdésekre semmilyen reakció nem érkezett.

Orbán Viktor

miniszterelnök

Tisztelt  Miniszterelnök Úr!

Szeretnék interjút kérni Öntől az Átlászó.hu internetes portálnak.

Kérdéseim a Hatvan pusztai majorral kapcsolatban. Ezeket korábban átküldtem Szijjártó Péternek is, Havasi Bertalan sajtófőnök előbb választ ígért, majd illetékesség hiányára hivatkozva elutasította ezeket.

Orbán Viktor miniszterelnök édesapja cégének nevére egy éve megvásárolt Alcsútdoboz Hatvan pusztai 13 hektáros műemléki majorságban nagyszabású építkezés folyik. Kérdésem az, hogy

1. a Lévai Anikó által irányított építkezés a tetőtér beépítéses épületben milyen céllal készül?

2. a tőle jobbra elhelyezkedő, szintén építés alatt álló műemléki épületre milyen funkció vár? (szálloda, konferencia központ, stb.?)

3. csak a családi szükségletek kielégítésére szolgáló pálinkafőzés folyik az ingatlanon, vagy bérpálinkafőzés működik ott?

4. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége állítása szerint bérli a területet, a kérdésem az, hogy milyen szerződéssel, ha egyszer az nem szerepel egyik cége fióktelepeként sem a cégnyilvántartásban.

5. milyen funkciót szánnak a két hatalmas műemléki istállónak és az 5 épületből álló együttest lezáró óriási magtárnak? Igaz-e, hogy lovaspóló-klubot akarnak nyitni az egykori József főhercegi majorban?

6. A Felcsúton az Alapítványnak 50 éves használatba adott 6000 m2 saját tulajdonú földjét az önkormányzati tulajdonban volt Sportpálya árfolyamán – 10 ezer ft/m2 – vásárolta meg Öntől az Alapítvány a közelmúltban?

Kérdéseim az Ön házastársához, Lévai Anikóhoz:

1. Ki műveli felcsúti földjeit, bicskei birtokát? Ki vagy kik szolnoki földjeit? Kik a földhasználó bérlői, kik veszik fel a támogatást birtokai után, milyen földbérleti, haszonélvezeti szerződés alapján.

A törvény előírja, hogy a földhasználókat a termőföld tulajdoni lapjára be kell jelenteni. Ez nem történt meg Lévai Anikó földbirtokai esetében. Mikor kívánja pótolni, ha egyszer vagyonnyilatkozataiban visszatérően azt írja: nem ő veszi fel a támogatást földjeire, hanem a földhasználó bérlői, haszonélvező?

2. Mikor kívánják átvezettetni közös tulajdonuk, a Budapest 12., Cinege út 15. ház valós méretét, valós építményi adatait az ingatlan tulajdoni lapjára, hogy valós adatok jelenjenek meg vagyonnyilatkozataikban, ne a 10 évvel korábbi, a ház megvásárlás előtti állapotait tükröző adatok?

Köszönettel várom válaszát,

A nehéz sorsú futball-tehetségek milliárdos stadionépítéssel spékelt felkarolása mellett a környezetvédelem is kiemelt szerepet kap az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított, a Puskás Akadémiát is működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány céljai között: az állami tulajdonú, műemléki és természetvédelmi védettséget egyaránt élvező Alcsúti Arborétumot ugyanis már egy ideje az alapítvány tulajdonában lévő Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport és Wellness Hotel vezetősége „üzemelteti”. Az arborétumra több mint 200 millió forint állami-, és EU-forrást költöttek az elmúlt két évben.

Szerettük volna megismerni az „üzemeltetés” feltételeit, ezért megkerestük a hotel és az arborétum igazgatóját,

8.jpg

 

Hamar Ildikót, aki telefonos megkeresésünkre azt válaszolta, hogy nem kíván válaszolni  semmilyen kérdésünkre.

Sajnos az arborétum vagyonkezelője, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) sem válaszolt az arborétum üzemeltetési feltételeit firtató, írásban többször is feltett kérdéseinkre, és a nemzeti park weboldalán sem találtunk erre vonatkozó információt. Amikor pedig a közhasznú alapítvány székhelyén, a Puskás Akadémia területén próbáltunk a törvény adta lehetőséggel betekintést nyerni az éves beszámolóba, a Puskás Akadémia sajtósa munkatársainkat kidobta az akadémia területéről, arra hivatkozva, hogy az atlatszo.hu “igaztalan, etikátlan…”  dolgokat írt az intézményről. Hívta a biztonsági személyzetet is, de ők épp nem vették fel a telefont. A Puskás Akadémiát ezután írásban is megkerestük, de erre a levelünkre sem érkezett válasz.

Az alapítvány ’”területbővítéséről” egyébként nagyon kevés nyilvánosan elérhető információ van azon kívül, hogy az Alcsúti Arborétum weboldalán az érdeklődőket „ideiglenesen” az alapítvány tulajdonában lévő Sport Hotelhez irányítják, szállást és étkezési lehetőséget is ajánlva. Ezen kívül annyit tudni, hogy a Puskás Akadémia weboldalán megjelenik a botanikus kert logója, illetve a Labdarúgó Akadémia bemutatását az arborétum híres kastélyhomlokzatával illusztrálták. A szövegben egy mondat erejéig utalnak az üzemeltetés átvételére, vicces módon a „társadalmi felelősségvállalás” című bekezdésben: „a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodás értelmében az Alcsúti Arborétum üzemeltetését is a futballnevelő központ alapítványa végzi.”

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány tulajdonában lévő  „Sport és Wellness Hotel és Étterem” promóciós anyagai az arborétum képeivel illusztrálják az intézményt, mintha utóbbi a szálloda kertjének része lenne, míg az állami tulajdonú botanikus kert tájékoztató anyagainak mindegyikén a futball-akadémia szállodáját reklámozzák.

Az Alcsúti Arborétum

Növényzete a XIX. századi növényhasznosítás eredményeként egy 540 fajból álló fás növény gyűjtemény, melynek származati helyei: Európa, Kisázsia, Kelet-Azsia és Észak-Amerika. Legszebb idős példányai a parknak a platánok, törökmogyorók, tulipánfák, vasfák, vérbükkösök, mocsárciprusok, jegenyefenyők és japánakácok, de értékes a hárs, juhar, tölgy és gesztenyefajok gyűjteménye is. Egyedülállóan különös értékű a 24 törzset nevelő óriástuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsű törökmogyoró és a közeli Csaplári erdő 170 éves libanoni cédrusa. (…) Az arborétum ma korlátozott közhasználatú park. Funkciója génbank-gyűjtemény, bemutatóhely, kirándulóhely, rekreációs terület, madárvédelmi és kísérleti telep, történelmi emlékhely, kerttörténeti emlék, kultúrterület. (…) Különleges értéke, hogy eredeti állapotában megmaradt hamisítatlan reformkori kert. Műemléki és természetvédelmi védettséget egyaránt élvez. (DINPI)

 

A 40 hektáros természetvédelmi terület sorsáért aggódókat – egyéb információ híján – egyedül egy Székesfehérvári Polgár Info nevű weboldal nyugtatja meg arról, hogy a természetvédő futballisták kezében jó helye lesz az újabb állami földnek. A Székesfehérvári Polgár Info  szerint a Nemzeti Park igazgatója, Füri András és a Puskás Akadémia vezetője, Mészáros Lőrinc által 2010 szeptemberében aláírt megállapodás egyértelműen a közjót szolgálja: „A megegyezés fejlesztéseket, új lendületet és munkahelyek megmentését jelenti. Csak első hallásra tűnhet különösnek, hogy a futballakadémiát működtető alapítvány szerepet vállal az arborétum üzemeltetésében, de aki nyomon követte, hogy a Puskás Akadémia miként vállal felelősséget a környék társadalmi ügyeiben, az nem lepődik meg az újabb nagy projekt hallatán. Emlékezetes, hogy a gazdátlanul maradt, kiárusításra ítélt vasútvonalat is megvásárolta az Akadémia Vértesacsától Felcsútig, hogy nagy összeggel járult hozzá a felcsúti Kastély Óvoda bővítéséhez és felújításához, hogy műfüves pályát létesített a felcsúti általános iskolások számára és így tovább.”

“Az alcsúti természeti környezet ápolásában, népszerűsítésében, az idegenforgalom fellendítésében a háromcsillagos Puskás Akadémia Sport Hotel és az újraindítani tervezett vasútvonal révén eddig is érdekelt volt az Akadémia, ezentúl azonban szívügyünk és napi feladatunk lesz az arborétum minél sikeresebb működtetése” – mondta az aláírást követően Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester a Székesfehérvári Polgár Infónak. “A költségvetési intézményeknél bevezetett létszámkorlátozás miatt így sikerül megmenteni négy ember helyét, őket az Akadémia alkalmazza tovább” – tette hozzá Füri András, a DINPI igazgatója.

EU-támogatásból szépül a Puskás Hotelnek

Az Alcsúti Arborétumot több mint 200 millió forint állami-, és EU-támogatásból újították fel  az elmúlt két év során.  Az arborétum növényrekonstrukcióját és dísztó rehabilitációját megcélozva a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság  pályázatot nyújtott be a KEOP „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” c. pályázati felhívásra. A pályázat kivitelezésére a támogatási szerződést a DINPI és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Közreműködő Szervezete 2010. július 15-én kötötte meg.

 

A felújítási munkák egy részét, a dísztó rehabilitációját végző cég, a Duna Aszfalt Kft. versenytársak nélkül nyerte el a munkát (bejelentés PDFszerződés PDF). Amint arról korában már beszámoltunk, ez a cég nyerte korábban az M43-as autópálya befejező szakaszára kiírt pályázatot, és kapta a Közgép Zrt. után a második legnagyobb hitelkeretet az MFB-től, valamint Esztergomban Meggyes Tamás polgármesterségének idején félmilliárdos munkát végeztek a Közgéppel konzorciumban, és Szolnokon is dolgozhattak.

Két hete írtunk arról is, hogy a köztulajdonban lévő arborétumot üzemeltető hotelt tulajdonló Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt találták a legvonzóbb támogatási célnak azok a vállalkozások, amelyek a társasági adókedvezményt kihasználva támogatják a látványsportágakat. A székesfehérvári Videoton utánpótláscsapataként működő felcsúti együttes a labdarúgócsapatokhoz befolyt összes adókedvezményes támogatás közel ötödét kapta meg, azaz 2,8 milliárd forintot. Felcsúthoz képest elenyésző az egyes élvonalbeli labdarúgó-csapatokhoz beérkezett pénzek nagysága.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a miniszterelnök által létrehozott alapítvány több százmillió forintért vásárolt földeket Orbán Viktor szülőfalujában, hogy a miniszterelnökhöz személyes szálakon is kötődő pályázók (Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Flierék és Tiborczék) nyerték a legtöbb állami termőföldbérletet a környéken, és hogy tavaly július óta a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző cégének tulajdonában áll az Alcsútdoboz Hatvan pusztai majorság, az egykor az Alcsúti Arborétumot is megalapító József főherceg uradalmának központja.

Felcsúti „Aranycsapat” Labdarúgó Stadion – ez a neve annak a több milliárd forintos, részben adókedvezményből megvalósuló stadionberuházásnak, amelyet  a miniszterelnök által létrehozott alapítvány épít Orbán Viktor szülőfalujában. Az alapítvány májusban több százmillió forintért vásárolt földeket, februárban pedig három  ingatlant vett a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia  épülő szakiskolájához.

9.jpg 

A Talpalatnyi föld cikksorozat VIII. része.

Egyre nagyobb léptékben nő a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) vagyona. Az Orbán Viktor által 2006-ban alapított, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány által működtetett és éppen a miniszterelnök felesége magánbirtokai mellett épülő intézmény az atlatszo.hu kutatásai szerint májusban hat hektár újabb földterülettel gyarapodott: ezúttal az épülő stadion és az azt övező sportpályák földterületeit vásárolta meg, amit korábban a tulajdonosoktól 50 évre használatba kapott. Ennek egy részét az önkormányzattól szerezte meg, egy másik részét pedig az állami földbérleti pályázatok egyik helyi nyertesétől, Flier Tamástól, az Akadémia támogatójától. Februárban pedig a szakiskola építéséhez vásárolt fel három ingatlant. A kivett sporttelep övezeti besorolása „különleges sportterület” lett.

Talpalatnyi föld – A felcsúti Orbán-uradalom terjeszkedése from atlatszo.hu on Vimeo.

A földeken jelentős beruházások zajlanak, szakiskola és futballstadion épül. Lapunk Talpalatnyi föld című sorozatának újabb részéből kiderül, hogyan gyarapodott az Orbán-féle alapítvány az elmúlt években, és az is, hogy milyen pénzekből tervezik a fejlesztést.

Adókedvezményből magánklub?

Több milliárd forintos  nagyságrendű lehet az a beruházás, amely ezekben a hónapokban zajlik Felcsúton. A miniszterelnök által létrehozott alapítvány fociakadémiát működtet, szakiskola létesül mellette és a tervek szerint egy futballstadion is épül a településen. A milliárdos összeg a földterületekre költött forintokból, és az egyéb fejlesztésekből jön össze.

Cikkünk előző részéből kiderült, hogy akár 600 millió forintot is költhetett a miniszterelnök által létrehozott alapítvány a fejlesztésekhez szükséges földterületek megvásárlására. Ezen túl az alapítvány februárban a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával szemben lévő telkeket vásárolta fel az akadémia szakiskolája részére. A több épületből álló, és a tervek szerint szeptemberben megnyíló iskola rohamtempóban épül, a beruházás aligha marad a százmilliós nagyságrend alatt.  (Mint az atlatszo.hu korábbi cikkéből kiderült, a szakiskola tangazdasága a helyi polgármester, egyben akadémiai elnök Alcsútdoboz-Göböljárási mezőgazdasági telepe lesz. Mészáros Lőrinc a vitatott és tíz évre titkosított állami földbérlet pályázatok egyik helyi nyertese, összesen 1377 hektár állami földbérletet nyert el. Az előző évtizedekben állattartással nem foglalkozó gázszerelő több száz marhával népesítette be az elmúlt hónapokban földjeit).

Ékszerdoboz Felcsúton
Az atlatszo.hu megszerezte a stadion terveit. A fedett lelátós stadion beépített területe a Makovecz tanítvány által készített építési terven 8 650 négyzetméter, az összes burkolt felület több mint 22 ezer négyzetméter lesz. A létesítmény a labdarúgó mérkőzéseken 3500 fő befogadására lesz alkalmas. Koncerteket, kulturális fesztiválokat is terveznek a Közép-Európa ékszerdobozának tervezett, Makovecz-stílusú építményben – a focipályára tett székekkel akár 15 ezerre is növelhető a befogadóképesség. Orbán Viktor a pfla.hu-nak adott interjúban arról beszélt, hogy a stadion „több lesz, mint futballpálya (…)ha technikailag és akusztikailag sikerül jól megépítenünk, akkor a négyhetes nyári szünetben kulturális fesztiválokat is idehozhatunk majd.”

A földterületek megvásárlásán, és a szakiskola felépítésén túl azonban az igazi nagyberuházás az a fedett stadion, amelynek megvalósítása több milliárd forintos befektetés lehet. A tervek szerint az építkezés pénzügyi hátterét az a törvénymódosítás tette lehetővé, amelyet tavaly hagyott jóvá a parlament. Eszerint meghatározott feltételek mellett társasági adókedvezményben részesülhetnek azok a cégek, amelyek látványsportokat, így labdarúgással kapcsolatos beruházásokat támogatnak. Az atlatszo.hu értesülései szerint az alapítványnál úgy számolnak, hogy stadion felépítéséhez 2,7 milliárd forint folyik be hozzájuk társasági adókedvezmény formájában az építkezéshez pedig további 810 millió forintos önrészt szednek majd össze. (Hozzávetőlegesen ugyanezt a becslést közölte korábban egy másik sajtóértesülés is.) Az atlatszo.hu szerette volna megtudni a beruházás pontos terveit, számadatait, de kérdéseire nem kapott választ. Annak ellenére, hogy a miniszterelnök által létrehozott alapítványról, az adókezdvemények felhasználása miatt pedig lényegében közpénzek, adóbevételek hasznosításáról van szó, Szöllősy György a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szóvivője lapunknak azt hangsúlyozta: itt magánpénzek felhasználásáról van szó, vagyis a nyilvánosságnak, a sajtónak nem osztanak lapot az adatok megismeréséhez.

Zsinór és gödör

10.jpg 

A stadionépítkezés előkészületi munkálatai már javában zajlanak. Első lépésben áprilisbanelbontották a meglévő pályákat: felszedték a Magyarországon egyedülálló, a FIFA által két csillagos kategóriába sorolt füvet, és elszállították a százmillió feletti értéket képviselő, és egyébként az akadémia beruházásával megvalósult  tesztpályát is. Az atlatszo.hu riportere helyszíni bejárása során azt tapasztalta, hogy az építkezésen vélhetően nem tartják be a biztonsági előírásokat. Mint az általunk elkészített fenti fotó bizonyítja a mintegy 7 méter mély építési gödröt egy jelentős szakaszon hetek óta egyetlen, felnőtt ember mellmagasságában elhelyezett zsinór választja el az utcától, és semmi nem jelzi a közúton gyanútlanul közeledő járókelő számára, hogy itt építkezés folyik.

Az akadémia helyszínen tartózkodó biztonsági őre kérdésünkre azt mondta, hogy szerinte a szülők felelőssége, ha mondjuk egy gyerek véletlenül beesik a gödörbe. A másik őr hol trágár szavakkal, hol a kezében fenyegetően tartott kötéllel és farkaskutyával próbálta elkergetni az átlátszó.hu munkatársát.

Orbán-dácsa, rengeteg szántó, és sok marha kell a jó focihoz

 11.jpg

Alcsútdoboz-Göböljáráson épül a fociakadémia tangazdasága, Alcsútdoboz Hatvan pusztán pedig Orbán Viktor dácsájává alakulhat az az egykori József főhercegi műemléki major, amelyet tavaly vásárolt meg a miniszterelnök édesapjának ingatlanforgalmazó cége – tudta meg lapunk. A 13 hektáros, 5 műemléki épületből álló ingatlan együttes egyik épületének felújítása-átépítése folyamatban van. A majort a CZG Ingatlanforgalmazó Kft.-től saját állítása szerint bérlő felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc portálunknak úgy nyilatkozott: ott nem épül semmi, legfeljebb műemléki helyreállítási kötelezettségek vannak.

A mintegy 300 négyzetméteres, egykori uradalmi épület műemléki helyreállítási kötelezettségei között a jelek szerint tetőtér beépítési kötelezettség is szerepel – az épület második szintjén új ablaksor áll. A tetősíkból kiemelt tizenhat nyílászáró az újólag tetőfedett épület fölső szintjén nem mezőgazdasági hasznosítási tervekre utal. Értesüléseink szerint Orbán Viktor és felesége személyes tárgyai is megérkeztek a majorba.

Sok marha és rengeteg szántó kell a jó focihoz – ez a kép rajzolódik ki oknyomozó portálunk kutatásából. A Hatvan pusztai majorságot körülölelő, a Búzakalász 66 Kft. által elnyert állami földbérletek szomszédságában, Alcsútdoboz-Göböljáráson lesz a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia ősszel induló szakiskolájának mezőgazdasági tangazdasága – erősítette meg értesülésünket a futballakadémia szóvivője. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester Búzakalász 66 Kft.-je gazdálkodik itt a Csákvári Mezőgazdasági Zrt.-től tavaly áprilisban megvásárolt 11 hektáros majorban, s a közvetlen környezetében elnyert sokszáz hektár állami földön.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 99
Tegnapi: 104
Heti: 647
Havi: 4 882
Össz.: 1 399 006

Látogatottság növelés
Oldal: Magyarország ma-1-
ERDÉLY-SZÉKELYEK-SZÉKELY ÍZEK RECEPTEK-SZÉKELY VICCEK-MAGYARORSZÁG MA - © 2008 - 2023 - ad-vesz.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »