ERDÉLY-SZÉKELYEK-SZÉKELY ÍZEK RECEPTEK-SZÉKELY VICCEK-MAGYARORSZÁG MA

ERDÉLY-SZÉKELYEK-RÁKOS DAGANAT MEGELŐZÉS-SZÉKELYFÖLD TÖRTÉNELEM ÉS MAGYAR NÉPHAGYOMÁNYOK

 

AZ ÁTRENDEZŐDÉSEK IDÖSZAKÁRÓL BESZÉL,IGEN ÁTRENDEZI A CSALÁDJA BÍZTONSÁGI JÖVŐJÉT. Nem kellene Erdélyben is már vakittani:

 

 

 

 AZ ORBÁN KORMÁNY ÉS A TÖBBI KORMÁNY EZT ÉRTE EL A NAGY ÁTRENDEZŐDÉS EREDMÉNYE:

NAGYON SZOMORÚ AZ EGÉSZSÉGÜGY HELYZETE:

Pedig sok pénzzel igyekeznek javítani a helyzeten. Van, ahol 2023-ban tudnak időpontot adni.

Nagy erőkkel, sok pénzzel igyekszik szabályozni a várólistákat az egészségügyi kormányzat, de azok csak nem hajlandóak rövidülni – írja a Népszabadság. Az adatok tisztításával és terven felüli műtétekkel ugyan sikerült 70 ezerről 45 ezerre csökkenteni az ellátásra várók számát, de a várakozási idők ettől nem lettek lényegesen rövidebbek – hangzott el a Figyelő konferenciáján.

Az év elején jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár, hogy a várólisták legfeljebb félévesre kurtítása a cél. Ettől azonban még messze állunk. A legkevesebbet átlagosan három-négy hetet a nőgyógyászati és gerinc-sérvműtétre szorulóknak kell várakozniuk. A legtöbben és legrosszabb helyzetben viszont a térd-, és csípőprotézisre várók vannak: van olyan hazai intézmény, ahol a térd-ízületpótlásra 2023. március közepén van a legközelebb kiadható időpont, igaz, van olyan is, ahol még az idén sora kerülhet a beteg.

Kiss Zsolt, az OEP főigazgató-helyettese szerint elfogadhatatlan, hogy a fájdalommal élő betegeknek éveket kelljen várniuk. Elmondta: a kormányzat ötmilliárd forintot különített el 12 ezer várólistás beteg soron kívüli ellátására. A szabad kapacitással rendelkező intézmények is vállalhatják máshol listára került betegek ellátását. A várólista-kurtítás során több mint felerészben szürkehályog-műtéteket végeznek, 2200-an térdprotézishez, 2300-an csípőprotézishez juthatnak.

 Orbán veje: két hét, három nyertes közbeszerzés-2015 ÁPRILIS

Orbán Viktor vejével akkor foglalkoztunk legutóbb részletesen, amikor megírtuk, egy hét alatt egymilliárd forintnak örülhettek. Visszaidézzük a hetet: hétfőn Mórahalom közölte, hogy 64,8 millió forintot nyert náluk az Elios Zrt. a közvilágítás korszerűsítésére, ezután szerdán további két tendergyőzelem jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben. Tiborcz István cége befutott egyrészt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház csaknem 150 milliós tenderén, másrészt Szolnok város 877 milliós pályázatán is.

Áprilisban eddig 340 milliónál tart Tiborcz István cége, írja az Origo. A Közbeszerzési Értesítő adatai alapján az Elios nyerte a közvilágítás korszerűsítésére kiírt tendert Gyálon, amit nettó 193,6 millió forint uniós forrásból végezhet a cég.

Szintén uniós pénzből, 34,7 millióból, Alsópáhokon is felújítják a közvilágítást, ehhez jön harmadikként egy focis tender. Az újpesti Szusza Ferenc Stadion színes tv-s közvetítésre alkalmas világításának felújítását is az Elios végzi, 109,9 millióért.

 

 

 

 

Húzd meg, ereszd meg lépések jellemzik a kormányt, ha foglalkoztatásról van szó. Programot hirdetnek a munkahelyek megőrzésére. Előtte meg olyan intézkedéseket, törvényeket hoztak, melyek éppen az ellenkező irányba hatnak.

Július elején hirdették meg a munkahelyvédelmi akciótervet, s kedden kezdte el a parlament tárgyalni. Szakértők már előre borítékolták, hogy csekély hatása lehet a tervnek, másrészt sokba kerül, és a finanszírozása is bizonytalan, de a kormány bizalma töretlen.

A Fidesz a választások előtt azt mondta, tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtenek. Matolcsy György pedig a munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán már a teljes foglalkoztatásról vizionált. Eddig egyik ígérettel sem állnak túl jól a KSH legújabb statisztikája szerint. Legfeljebb a közmunka kiterjesztése miatt veregethetik meg a saját vállukat.

S ez valószínűleg nem is véletlen. Hiszen a közelmúltban született pár olyan döntés, ami nem erősítette a foglalkoztatást, illetve megkönnyítette az elbocsátást.

Minimálbéremelés, adójóváírás megszüntetése

Az idei évben igen jelentősen, 18 százalékkal megemelték a minimálbért (a tavalyi 78 ezer forintról 93 ezer forintra). Vagyis többe kerül a cégeknek a foglalkoztatás. De mivel a gazdaság nem tud talpra állni, ezt a többletbért sok cégnél nem vagy csak nagyon nehezen tudják kigazdálkodni. Ilyen körülmények között fokozottan igaz az, hogy ha többe kerül a munkaerő, nem azt nézik a munkáltatók, hány embert vehetnek még fel. Hanem inkább azt, hogy hányat küldhetnének el ahhoz, hogy a működésük még ne kerüljön veszélybe.

Ráadásul a minimálbér-emeléssel párhuzamosan megszüntették az adójóváírást is (az egykulcsos szja-ra hivatkozva). Emiatt a dolgozóknak csökkent a nettó jövedelmük. Ha csak a munkáltató ki nem pótolta az adójóváírással kieső részt. Újabb költség, ami nem a munkahelyek megtartására ösztönöz.

A Demokratikus Koalíció emlékeztetni kíván arra, hogy Orbán Viktor egymillió munkahelyet ígért, és ha így megy tovább, lassan már tényleg csak annyi marad.

EREDMÉNY:

-1-Mint arról a korábbiakban beszámoltunk, 2013 első negyedévében a Magyar Posta 875 dolgozójától vált meg.  A Demokratikus Koalíció ennek kapcsán hívta fel arra a figyelmet, hogy a miniszterelnök egymillió munkahelyet ígért, és ez a szám lassan teljesül is; igaz nem ennyi új munkahelyet teremtettek három év alatt, hanem összesen ennyi marad az országban.

Bauer Tamás, a DK alelnöke egy közleményben fejtette ki álláspontját, amely szerint egy piacgazdaságban természetes, ha egy cég csökkenteni próbálja veszteségeit, amit egyebek között fölöslegessé vált dolgozóinak elbocsátásával ér el. Az sem vitatható, hogy az Unió döntése nyomán megszűnik az állami postamonopólium, a Postának tehát versenyképessé kell tennie szolgáltatásait, viszont Bauer Tamás azt is kihangsúlyozza, hogy az előző, szociálliberális kormányok a Magyar Posta élére hozzáértő szakembereket állítottak, akiknek irányítása alatt a vállalat nyereséges volt. "Eredménye csak azt követően fordult veszteségbe, hogy Orbán alkalmatlan embereinek vezetése alá került" - áll a közleményben.

 - A posta eredményének az sem tesz jót, hogy részt kell vennie a takarékszövetkezetek államosításában és feltőkésítésében - folytatja a DK alelnöke. -  A Magyar Posta olyan jelenlegi veszteség miatt kénytelen elbocsátani dolgozóit, ami a jövőben sem fog megtérülni.

-2-Október 30-án hússzal csökkenti magyarországi bankfiókjainak számát a Raiffeisen – értesült az Index. Az osztrák érdekeltségű bank öt fővárosi és tizenöt vidéki kirendeltségre tesz lakatot, vagyis minden nyolcadik fiókját bezárja. Az állásukat vesztő dolgozókat karriertanácsadással és a törvényileg előírtnál kedvezőbb feltételekkel küldik el.

A bank öt alföldi városban zár be, közülük kettő van Hajdú-Bihar megyében – Hajdúnánás és Berettyóújfalu –, a Raiffeisen nélkül maradó további alföldi város Csongrád, Gyomaendrőd és Törökszentmiklós. Kivonul emellett a bank Mezőkövesdről, valamint a Dunántúlon Tamásiból, Komlóról, Kőszegről és Bicskéről. Emellett megszűnik egy-egy Raiffeisen-fiók Győrben, Miskolcon, Szegeden, Szolnokon és Zalaegerszegen.A bank szerint a magyar pénzügyi piacon a közeljövőben nem várható a korábbi évekhez hasonló dinamikus bővülés, ezért tesz stratégiai lépéseket annak érdekében, hogy szervezetét a reálisan várható üzleti volumenhez igazítsa.A pénzintézet törekszik arra, hogy a bezárásra ítélt bankfiókokban dolgozókat másik fiókban vagy területen foglalkoztassák tovább, az elbocsátásra kerülőket pedig a törvényben előírtnál kedvezőbb felmondási feltételekkel bocsátja el, valamint karrier-tanácsadással támogatja elhelyezkedésüket - olvasható a közleményben.

A további részletekről - így például arról, hogy hány alkalmazottat érinthetnek a bezárások - a Raiffeisen Banknál nem kívántak nyilatkozni, mivel erről csak ősszel döntenek.

A Raiffeisen Banknak jelenleg 161 fiókja van Magyarországon, a pénzintézet 2006 óta 64 új fiókot nyitott.A Raiffeisen International bár nyereséges maradt a második negyedévben, 60 százalékkal - 22 millió euróra - csökkent a nettó profitja az első negyedévhez képest a rossz hitelek állományának növekedése miatt.Pénzpiaci pletykák szerint a magyarországi Raiffeisen Bank 2009-ben 800 ember elbocsátását tervezi.

-3-

A GE Magyarországon különböző üzletágaiban összesen 15000 munkavállalót foglalkoztat. A Consumer and Industrial budapesti regionális központjában, kilenc gyárában és európai technológiai központjában jelenleg 10000 dolgozót alkalmaz, a létszám az átszervezés után 9500-ra csökken.

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/lekapcs_a_general_electric_bezar_gyorben/2075697/?mredirect=1

-4- F. a." szerepel a győri csirkeüzemet a közelmúltig működtető Imperial Best Kft. neve mellett, ami azt jelenti, hogy a cég felszámolás alatt áll. Ismét bezárt az üzem, csaknem száz ember került csendben az utcára.

Hányadszor, de hányadszor írjuk már le: bezárt a győri csirkeüzem. Többségünk valószínűleg még mindig Pannon Baromfiként emlékezik a később Pannon Szárnyassá alakult húsfeldolgozóra, amely aztán előbb egy török tulajdonos, majd az Imperial neve alatt futott. Ez utóbbi 2011 ősze óta igaz. Voltak gondok már tavaly is, a feldolgozást vállaló cég egy csirkeneveldéssel került összetűzésbe; az üzleti vitának lett a következménye, hogy előbb márciusban, majd októberben is bezártak.

-5-

 Ötven embert bocsát el nyíregyházi és debreceni erőművéből az E.ON Hungária Zrt. - írta szombati számában a Kelet-Magyarország.

Egyházi Nikoletta, a cég sajtószóvivője a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei napilapnak elmondta: a kedvezőtlen piaci helyzet miatt kényszerülnek a veszteségesen működő két erőműben a leépítésre, amely együttesen közel 30 százalékos mértékű lesz. Az érdekképviseleti szervezetekkel már megkezdték az egyeztetést; a vállalat a kollektív szerződésben rögzített kompenzációt mindenképpen biztosítja, minden érintett dolgozónak a lehető legtöbb segítséget megadja.

 

Ijesztő méreteket öltött a nyomor az országban

Pár év alatt többszörösére nőtt a segélyszervezetekhez fordulók száma. Milliók küzdenek kenyérgondokkal idehaza.

Másfél millióan élnek mélyszegénységben Magyarországon - legalábbis a hivatalos felmérések szerint. Az elmúlt egy évben pedig megsokszorozódott azoknak a száma is, akik segítséget kérnek a különböző segélyszervezetektől. Míg korábban havonta nyolcszázan fordultak például az Ökumenikusok Segélyszervezethez, mostanában hetente kérnek tőlük ennyien élelmiszercsomagot. A szervezetek szerint olyan családokon is segíteniük kell, akikről 3-4 évvel ezelőtt nem is gondolták volna. Báthory Róbert riportja.

ÉS EZ A HAB A TORTÁN!!

Csabdi felé kátyúk tűntek el, Budán járdát javítottak, rácsot festettek a templom közeli utcában. Persze lehet, mindez véletlenül esik egybe a miniszterelnök lányának esküvőjével - írja a Bors.

Bejárta a hazai sajtót az a hír, hogy a Tiborcz-tanyához vezető utat a lakodalom miatt újra aszfaltozzák a násznépnek, illetve a menet útvonalán több javítási munka is zajlik.

11111111111111111111111111111111111111111111111111.jpg

 

 

-6-Kisvasúttal bővül a felcsúti álomország

Már májusban lehetett tudni, hogy a felcsúti fociakadémiát is érintő turisztikai kisvasutat nyitna a Puskás Akadémia. Az Orbán Viktor által alapított felcsúti fociközpont vasútépítésének engedélyezési eljárása tavasszal indult. Azt akkor még nem lehetett tudni, hogy mennyiért és milyen forrásból épülhet újra a vasút, de már akkor is elképzelhető volt, hogy turisztikai támogatásra pályáznak majd.

 

A 2007-ben alapított futballakadémia még 2009-ben vásárolta meg a MÁV-tól az 1898-ban megnyitott, de 1980 óta lényegében nem használt vasútvonal egy nagyjából húsz kilométeres, Bicske és Vértesboglár közötti szakaszát. Ezen a vonalon a májusban beadott úgynevezett vasútilétesítmény-engedélyezési eljárás szerint Bicske és Alcsútdoboz között tervezik a vonatközlekedés újraindításához szükséges úgynevezett rehabilitációs munkát.

Az alapítvány tervei szerint legfeljebb 25 kilométer/órás sebességgel közlekedő, turisztikai célú, motorvonattal közlekedő nosztalgiavonat járna az újjáépített síneken. A felcsúti fociakadémia „a térségben kiépült, illetve kiépülő turisztikai- és sportcentrumok, szórakoztató központok összekötésével” indokolta a beruházást.

„Pontos időpontot nem tudok mondani, de a tervek szerint 2-4 éven belül építenénk meg a vonalat, és indítanánk el a turisztikai célú vasúti közlekedést” – mondta akkori kérdésünkre Szöllősi György, a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója májusban.

"A vasút egy komplex idegenforgalmi elképzelés része. A Puskás-akadémiát manapság is sok kiránduló keresi fel, de ha létrejön az új ministadionunk, az interaktív múzeumot is magába foglaló múzeum Puskás Intézet, az arborétumban pedig újjáépülne az egykori Habsburg-kastély, miért is ne közlekedhetne a kettő között vasút?" - mondta Szöllősi György, az akadémia kommunikációs igazgatója, akitől azt is megtudtuk, hogy az arborétum működtetését elsősorban azért vette át a PFLA, hogy ne kelljen utcára tenni az ott dolgozókat. "Ez tulajdonképpen társadalmi felelősségvállalás, az említett, hosszabb távú fejlesztések részeként. Jelenleg úgy áll a dolog, hogy az arborétum a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik, de üzemeltetője az akadémia. Máris jól járt velünk az állam, mert építettünk egy nagy, új parkolót, és egy új bejáratot, kis faházzal. Közben uniós pályázatból a hatalmas kastélykert megújítása is elkezdődött, valamint megvásároltunk és háromcsillagos szállodává fejlesztettünk egy kis lovaspanziót és éttermet az arborétum mellett."

Mindezt Mészáros Lőrinc a következővel egészítette ki: "Felcsút polgármestereként azt mondom, hogy elsősorban a Váli-völgynek, a helyi idegenforgalomnak lenne fontos a nosztalgiavasút ügye, az akadémia azonban - ahogy eddig sok más ügyben - partnere lesz a helyi önkormányzatoknak, és maga is áldozatot hoz a közös siker érdekében".

A MaNcs cikke ezzel a mondattal zárul: "Nem tudjuk, hogy a jövőben mi kerekedik az akadémia vasútindítási elképzeléseiből, de abban szinte biztosak lehetünk, hogy Felcsút-Alcsút állomás többet nem szerepel semmiféle menetrendben."

Nos, így együtt valóban nem, külön-külön viszont igen. Mert ha a miniszterelnök alapítványa által fenntartott szívecsücske fociakadémia akar valamit, akkor az úgy lesz.

-7-Magáncélra fogja használni Orbán Viktor azt az ingatlant, amelyet nemrég vásárolt meg 11 millió forintért már meglévő házának szomszédságában.

A kormányfő a Blikknek elmondta: szomszédja, Lugosi Laci bácsi a gyermekeihez költözik, ezért felajánlotta neki a portáját megvételre. A miniszterelnök hozzátette, hogy a családjának szüksége van a 11 millió fortinért vásárolt ingatlanra és magáncélra fogják használni.A Népszabadság pénteken írt arról, hogy Orbán Viktor állítólag 18 millió forintért vett ingatlant azért, hogy sportszállóvá alakítsa, a felcsúti stadionban megforduló vendégek számára

-8-Még ennél is durvább elvándorlás jön

A magyarországi Hay Group iroda adatai szerint a tavaly még mindig recesszióban lévő Magyarországon a 2011-es 13%-ról 2012-ben 12%-ra csökkent a fluktuáció, ráadásul ezen belül alig 6%-ot tesz ki az önkéntes eltávozás.

Ebben a HR-cég szerint idén sem várható nagy változás, hiszen a növekedési ütem idén sem lesz magas, s a foglalkoztatottság növekedése a közmunkás-szegmens erősödésének köszönhető, amelynek tagjai nem változtatnak aktívan munkahelyet.

Ugyanakkor 2016 felpöröghet az elvándorlás – állapítja meg a cég közleménye. Első körben a vállalati vezetők, vezető beosztású munkavállalók elvándorlására lehet majd számítani. A vezetők bére ugyan magyar viszonylatban magasnak számít, de még mindig csak 55-60 százalékát éri el a megfelelő nyugati béreknek. Viszont képzettségük és nyelvi tudásuk miatt más piacokon is megállják a helyüket.

Nem maradnak a vezetők

A vállalatvezetési változások is segítik majd az elvándorlás felerősödését. A multinacionális vállalatok központosítják a döntéshozó funkciókat, így a kisebb országokban kevesebb vezetői munkahely maradhat.

Az európai cégek viszont masszív munkavállalói elvándorlással szembesülhetnek a következő három évben, ahogy a gazdasági és a munkaerőpiaci feltételek javulnak. Mindez jelentős potenciális költségként jelentkezhet a cégeknél, hiszen évekig képzett tehetségeket és kulcsmunkavállalókat veszíthetnek el.A tanulmány szerint a fluktuáció 2014-től gyorsul majd fel, amikor a régió gazdaságai kezdenek magukhoz térni. A fluktuáció első körben az információs és telekommunikációs (ICT) vállalatokra, valamint a szakértői szolgáltatásokat nyújtó és az egészségügyi/gyógyszeripari vállalatokra lesz jellemző. A kiskereskedelmi ágazat az előrejelzések szerint 2016-tól fog a jelenséggel szembesülni, amikortól az egyéni fogyasztás is fellendül.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 104
Tegnapi: 104
Heti: 652
Havi: 4 887
Össz.: 1 399 011

Látogatottság növelés
Oldal: Magyarország ma-3-
ERDÉLY-SZÉKELYEK-SZÉKELY ÍZEK RECEPTEK-SZÉKELY VICCEK-MAGYARORSZÁG MA - © 2008 - 2023 - ad-vesz.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »