1-ERDÉLYI SZELET:
-Hozzávalók:
20 dkg liszt,
18 dkg vaj,
2 tojássárgája,
2 evőkanál tejföl,
só,
4 kanál porcukor;
töltelék:
4 tojás,
15 dkg cukor,
15 dkg dió,
citromhéj.
-Erdélyi szelet elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, összegyúrjuk a tojássárgákkal, a tejföllel, sóval, cukorral. Pihentetjük a tésztát, közben a tölteléket elkészítjük.
A tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, majd összevegyítjük a tojások habjával, a darált dióval, a citromhéjjal.
A tésztát két részre osztjuk, egyik lapot tepsibe fektetjük, rátesszük a diós piskótát, beborítjuk a másik lappal, és világosra sütjük.
· 16,5 evőkanál cukor
· 16,5 evőkanál olaj
· 16,5 evőkanál tej
· 3 egész tojás
· annyi lisztet + 1 sütőport keverek hozzá, amennyit felvesz, de maradjon kissé lágy, ragacsos
· 4-5 db alma reszelve
· fahéj
· pici citromlé
· mazsola rumba áztatva (elhagyható)
Az egészet összekeverem. A tészta egyik felét a sütőpapírral bélelt tepsibe kenem és megszórom búzadarával. Rápakolom a fahéjas mazsolás reszelt almát, amit előtte jól kinyomkodtam. Ennek a tetejére kenem a tészta másik felét. 180 fokos sűtőben kisütöm (kb. 40 perc, de lehet látni, mikor jó). A tetejére porcukor kerül.
Az adagok egy nagy (sütőméretű) tepsihez elegendők. Ha nincs akkora tepsi, akkor mindenből csak 12 evőkanállal mérjetek.
3- Erdélyi habos almás torta
-Hozzávalók 8 főre:
Piskótához:
Töltelékhez:
Díszítéshez:
-ELKÉSZÍTÉS:
5-Máréfalvi tejfölös lepény
-Hozzávalók :
20 darabhoz: 8 kg liszt, 4 l tej, 8 tojás, 10 dkg cukor, 2 kávéskanál só, 2 dl olaj
A töltelékhez: 1,5 kg tehéntúró, 0,5 l tejföl, 4 tojás sárgája, 2 marék cukor, reszelt citromhéj, vaniliás cukor, tojásfehérje
-Elkészítés: A hozzávalókat összevegyítjük, s megdagasztjuk, mint a kenyértésztát. Akkor jó, ha leválik a kezünkről. Másfél órát állni hagyjuk, közben befűtjük a kemencét. A tésztát kis cipókra szaggatjuk és azt is állni hagyjuk néhány percig. A kemencébe vetés előtt lapító nagyságúra kinyújtjuk, az összekevert tölteléket rákenjük, majd ropogósra sütjük. Csak törni szabad, mert azt tartják, hogy, ha vágják, összedől a kemence.
6-Szilvalekváros derelye
-Hozzávalók:
0,5 kg pityóka, 2 tojás, 1 teáskanál só, 0,5 kg liszt, 1 evőkanál zsír, szilvalekvár.
-Elkészítés: A héjában főtt pityókát meghámozzuk, összetörjük. Amikor kihűlt, összegyúrjuk a tojással, sóval, liszttel. Kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kockákra vágjuk, megkenjük szilvalekvárral és egymásra hajtogatjuk. Forró, sós vízben megfőzzük, majd bő zsírban pirítot6t prézlibe forgatjuk. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
7-Mámoros menyecske
-Hozzávalók:
a tésztához: 3 tojás, 10 dkg méz, 1 kiskanál sütőpor, 14 dkg liszt, csipetnyi só, 1 kiskanál reszelt citromhéj, a forralt borhoz: 6 dl vörösbor, 2-3 darabka fahéj, 2-3 szem szegfűbors, 4-5 szem szegfűszeg, kb. 5 dkg cukor, 2 szelet citrom, a sütéshez: olaj
-Elkészítés:
A tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk, csipetnyit megsózzuk, a reszelt citromhéjat beleszórjuk, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kiskanállal a felforrósított olajba szaggatjuk és a kis fánkocskákat körös-körül aranysárgára sütjük. (Ez oldalanként kb. 2-2 percet jelent.) Közben a vörösbort a fűszerekkel és ízlés szerinti cukorral felforraljuk. Leszűrjük, tányérokba merjük és a megsült, szalvétán lecsöpögtetett fánkokat belepottyantva azon forrón kínáljuk.
8-Lúdláb meggyel /Kató receptje Székelyudvarhelyről
-Hozzávalók:
7 tojás,
7 evőkanál cukor,
6 evőkanál liszt,
2 evőkanál kakaó,
1 tasak sütőpor,
1 tasak vaníliás cukor
a krémhez:
5 tojás,
30 dkg porcukor,
20 dkg reszelt étcsokoládé (vagy 2 evőkanál kakaó),
25 dkg margarin,
50 dkg meggy
-Elkészítés: A hozzávalókból piskótalapot készítünk. Mikor kihűlt, hosszában kettévágjuk. (Tepsi mérettől függően. Én 29 x 37 cm-es tepsiben sütöttem, ezért nem vágtam ketté!)
-Sütés: előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25 - 30 percig. (Légkeveréssel 180 fokon 20 perc.)
Gőz fölött a tojásokat a cukorral sűrűre főzzük, mikor a krém kihűlt, hozzáadjuk a reszelt csokoládét (én 2 evőkanál Holland kakaóport tettem bele) és a margarint. A piskótalapra rákenjük a krém felét, rárakjuk a kimagozott meggyszemeket, majd a meggyszemekre rákenjük a megmaradt krémet. Csoki mázzal vonjuk be.
Máz: 10 dkg margarint felolvasztani, a tűzről levéve 3 evőkanál kakaóval elkeverni, 2 kávéskanál porcukrot, 1 kanál olajat belekeverünk! (A krém tetejére kell tenni!).
9-Vasárnapi sütemény
-Hozzavalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 5dkg vaj, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál darált dió, 1 sütőpor
Krémhez: 15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál erős feketekávé
Csokimázhoz: 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 5 dkg vaj, 1 kanál rumeszenc, 1 kanál tej.
-Elkészítés:
Kikavarom a tojássárgákat a cukorral, hozzakavarom az olvasztott vajat, lisztet, diót, sütőport és a felvert tojásfehérjéket. Nagyobb tepsiben megsütjük.
A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, hozzaadjuk a kávét és rákenjük a kihült tésztára.
A csokimázhoz felolvasztjuk a hozzavalókat és mikor kihült rákenjük a krémre.
Tetejére darált diót szórunk.
|
|
|
10 |
dkg |
Margarin |
4 |
Db |
Tojás sárgája |
8 |
dkg |
Cukor |
2 |
dkg |
Vaníliás cukor |
5 |
dkg |
Élesztő |
1 |
dl |
Tej |
5 |
dkg |
Őrölt fahéj |
5 |
dkg |
Margarin |
|
|
|
A margarint a tojások sárgájával, a cukorral keverje habosra. Adjon hozzá a mézet és a citrom levét. Öntse hozzá a cukorral, langyos tejben felfuttatott élesztőt;t. A diót darálja meg, keverje össze az őrölt fahéjjal ízesített finom kukoricaliszttel, és az egészet adja hozzá az élesztős-tojássárgás masszához. Öntse margarinnal kikent, lisztezett cserépedénybe vagy kuglófformába, és egy fél órás kelesztés után süsse meg 180 fokos sütőben. Hústűvel megszúrva ellenőrizheti, átsült-e a kuglóf. Ha kész, pihentesse kicsit, majd szórja meg vaníliás porcukorral. Remek látványt nyújthat a kuglóf, ha még olvasztott csokoládéval is áthúzza.
Kevert élesztős tésztából készíthető sütemény.
-Hozzávalók:
A rozslisztet összekeverjük a forró mézzel. Miután kihűlt, a tojásokat, a törött fahéjat, a törött szegfűszeget, a citrom reszelt héját és a szódabikarbónát hozzáadjuk. Jól eldolgozzuk. Késfok vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojássárgájával bekenjük, mindenkire fél hámozott mandulát teszünk. Viasszal kikent tepsiben sütjük. Néhány napi állás után kitűnő.