ERDÉLY-SZÉKELYEK-SZÉKELY ÍZEK RECEPTEK-SZÉKELY VICCEK-MAGYARORSZÁG MA

ERDÉLY-SZÉKELYEK-RÁKOS DAGANAT MEGELŐZÉS-SZÉKELYFÖLD TÖRTÉNELEM ÉS MAGYAR NÉPHAGYOMÁNYOK

 

Kik voltak az indiánok előtt Amerika őslakosai?


"Ismert tény, hogy a vikingek Kolumbusz előtt partra szálltak az amerikai kontinensen. Eljuthattak-e más népek is (természetesen az indiánok őseit kivéve) az Újvilágba 1492 előtt?"
-Biztosat ebben a kérdésben nem mondhatunk, de vannak egyes teóriák, hogy már az indiánok előtt éltek Amerikában ainuid, ausztraloid népek leszármazottai, sőt európaiak jelenlétét sem zárják ki egyértelműen a tudósok.
Ideológiai viták
-Mielőtt ezeket a teóriákat ismertetnénk ki kell térni, két fontos ideológiai szempontra: a tudósok között hosszú évek, évtizedek óta zajlik a vita, hogy vajon az ismert viking és indián településeken kívül voltak-e még ősibb lakói Amerikának, vagy sem? A vitát nehezíti, hogy kétféle ideológia is összecsap a vizsgálatok során. A gyarmatosítók leszármazottai, angolszász és spanyol tudósok minden bizonnyal jóleső érzéssel fedeznének fel most már végre egy indiánok előtti népcsoportot, akikről bebizonyíthatnák, hogy nem is az indiánok voltak az őslakók Amerikában.
-Az indiánok viszont akadályozzák a tudományos kutatásokat: az USA törvényei szerint ugyanis felmenőik az indiánok tulajdonát képezik, éppen ezért nagyon nehéz tudományos vizsgálat alá vetni az Egyesült Államokban például egy földben talált, ősi koponyát. Nemrégiben ezért bíróságnak kellett kimondania, hogy egy 9000 éves koponyát – melyet Washington szövetségi államban találtak – igenis elemezhetnek a szakértők.

Vita a Kennewicki Emberről

kinewiki.jpg

A 9000 éves koponya az úgynevezett Kennewicki Emberé. A lelet vizsgálata komoly indulatokat kavart, amint ez az előzőekből is kiderült. Közismert – a magyarországi Petőfi-kutatások nyomán különösen itthon –, hogy az antropológusok véleménye gyakran ugyanannak a leletnek a megítélésében is gyökeresen eltér egymástól. Bár sokan elismerik, hogy ez – a legrégebbinek tűnő – amerikai koponyalelet egészen más sajátosságokkal rendelkezik, mint a ma élő indiánok, ám akik az indiánok ősének tartják a Kennewicki Embert, arra hivatkoznak, hogy 9000 év alatt sokat változnak az anatómiai tulajdonságok.
-A Kennewicki Ember a kutatók többsége szerint viszont nem az indiánok őse, mert nem mongolid (amilyenek az indiánok), hanem ainuid vonásokat mutat. Az ainuk ma Japánban élnek, valószínűleg egy olyan ősi rassz maradványát képezik, amelynek más leszármazottjai az ausztralid, melanezid és más népcsoportok. (Az ainuk voltak például minden bizonnyal Japán őslakói, de a mai japán népesség zöme mongolid eredetű, és az ainuk jelentősen visszaszorultak: a négy nagy japán sziget közül csak az északin, Hokkaidón élnek nagyobb számban.)
-Az indiánok előtti amerikai őslakosok ainuid eredete mellett érvel egy spanyol-mexikói kutatás is. Egy viszonylag fiatal koponyát találtak ugyanis Alsó-Kaliforniában (ez a terület ma Mexikóhoz tartozik, az USA Kalifornia szövetségi államától délre, egy félszigeten). A koponya a pericu népcsoporthoz tartozhatott. (A pericuk Mexikó egyik félszigetén éltek egykor, de mára kihaltak.) Ez a koponya szintén ainuid vonásokat mutat, vagyis dél-ázsiai, óceániai és/vagy ausztráliai eredetre utalhat. Ehhez a hipotézishez jól igazodik egy különleges lelet: ausztrál sziklarajzokat, festményeket találtak nemrégiben Dél-Amerikában.
Európai eredetű őslakosok?

Mindezek után új elméletek kezdenek szövődni: Amerika talán nem egy ütemben, hanem több hullámban népesült be. Ezen hullámok során érkezhettek ide népcsoportok Észak-Ázsiából (a Bering-szoroson át) – ők valószínűleg az indiánok elődjei, s körülbelül 15-12 ezer évvel ezelőtt jöttek. De a tengereken, óceánokon is áthajózhattak egyes törzsek Dél-Ázsiából, Ausztráliából - ők talán 25-30 ezer évvel ezelőtt tették ezt.
-Sőt vannak olyan feltételezések, hogy akár Európából is érkezhettek ide bizonyos népek. Húszezer évvel ezelőtt ugyanis Észak-Spanyolországban és Dél-Franciaországban egy olyan népcsoport élt (a solutreanokról van szó), amelyek kézműves munkáihoz hasonlóakat találtak Amerikában is, kőből készített késeik mintázata pedig szintén hasonló volt.

Egyetlen szibériai népcsoporttól származik az összes indián törzs

Egyetlen, Szibériából elvándorolt törzs leszármazottja valamennyi amerikai őslakos, állítják a Michigan Egyetem kutatói, akik álláspontjukat genetikai bizonyítékokkal támasztják alá. Az észak- és dél-amerikai indiánok eredetét illetően számos feltevés látott már napvilágot. Az egyik teória szerint az őslakosok mintegy 10-15000 évvel ezelőtt keltek át az Alaszka nyugati és Szibéria keleti részét összekötő Bering-szoros mentén, akkoriban ugyanis a két földrészt keskeny földhíd kötötte össze. Egyes kutatók, bár nem utasítják el az iménti elmélet valóságalapját, azt vallják, hogy a bennszülöttek őseinek egy része már korábban, 30 ezer évvel ezelőtt Ázsiából és Polinéziából hajóval érkezett Amerikába.

Noah Rosenberg, a Michigan Egyetem Orvostudományi Fakultásának genetikus kutatója szerint az amerikai őslakosok nagy valószínűséggel Kelet-Szibériából származnak, és egy népvándorlási hullám során kerültek az amerikai kontinensre. A bizonyíték két pillérre támaszkodik: egyrészt a ma Szibériában valamint Észak- és Dél-Amerikában élő őslakosok genetikai hasonlóságán alapszik, másrészt e népek tagjai körében előfordul egy csak rájuk jellemző genetikai mutáció.

Rosenberg és munkatársai a világ 50 különböző népcsoportjának DNS-mintáit vizsgálták meg, és 678 egyedi genetikai markert kutattak, amely sok-sok generációra visszamenőleg adhat választ származási kérdésekben.

 

Egy közös genetikai mutáció a feltevés alapja (Forrás: AP)


Mind az észak-, mind a dél-amerikai indiánok génállományában megtalálható egy olyan genetikai variáns, amelyet Kelet-Szibéria lakosain kívül a világ más tájain élő népcsoportoknál nem fordul elő.

„Ha több hullámban, és eltérő népcsoportoktól eredően zajlott volna le a népvándorlás, akkor ez a mutáció nem terjedt volna el széles körben az észak- és dél-amerikai indiánoknál” - nyilatkozott Rosenberg.

Az új eredmények birtokában tehát valószínűsíthető, hogy a Bering-szorost valaha összekötő földnyelv jelentette a hidat a Kelet-Ázsiából elvándorlók számára. Az azonban nyitott kérdés marad, hogyan települtek át a bevándorlók Dél-Amerikába. A szerzők úgy vélik, hogy a mai indiánok ősei a partok mentén hajózva jutottak el a déli kontinensre.

Az eredményeket részletesen összefoglaló közlemény a PLoS Genetics tudományos folyóiratban jelent meg.

Az indián népesség három forrása

 

Régóta ismeretes, hogy Amerika õslakói (vagy legalábbis az õslakók túlnyomó többsége) Ázsiából vándorolt be az eljegesedések idején szárazra kerülõ Behring-földszoroson át. A University of Michigan antropológusai azonban nem elégedtek meg ezzel az elnagyolt ismerettel, pontosabban akarták meghatározni az õslakók eredetét. Ezért húsz év alatt régi és új koponyák ezrein végeztek koponyánként kétezer mérést, köztük legújabban a hozzáférhetõvé csak nemrég vált mongol koponyákon. A hatalmas összegyûjtött adattömeg elemzése arra a következtetésre vezetett, hogy Amerika õslakói eredetük szerint három csoportba sorolhatók. Ez a következtetésük összhangban áll a régészeti és antropológiai eredményekkel.

A legrégibb bevándorlási hullámhoz Peru, Mexikó és az Egyesült Államok déli része õslakói tartoznak. Õk semelyik ázsiai néppel sem mutatnak hasonlóságot, valószínûleg azért nem, mert túl régen elszakadtak ázsiai õseiktõl, túl régen indult meg a saját önálló fejlõdésük. Az antropológusok azonban reménykednek, hogy Moszkva, Szentpétervár és Novoszibirszk múzeumaiban találnak majd olyan õsi koponyákat, amelyek rávilágítanak ennek a csoportnak az eredetére. Ezekhez a mérésekhez már meg is kapták az engedélyt.

A második csoporthoz tartoznak sok más mellett a feketeláb indiánok, az irokézek, és Minnesota, Michigan, Ontario és Massachusetts sok más indián népe. Õk a jomonoktól, Japán történelem elõtti lakóitól származnak. Ugyancsak a jomonoktól származnak az inuitok (eszkimók) is, de vélhetõleg egy jóval késõbbi bevándorlási hullámból. Ehhez a csoporthoz tartoznak a keleti tengermellék népei is, le egészen Floridáig.

A harmadik csoportot az Alaszkában és Északnyugat-Kanadában, a Yukon folyó vízgyûjtõ területén élõ, és Athabascan nyelven beszélõ indiánok alkotják. Õk minden más csoportnál jobban hasonlítanak a mai kínaiakra.

Amerika õslakói tehát semmiképpen sem tekinthetõk egyetlen nép változatainak, ez már biztos.

2000. február 22.

The University of Michigan News and Information Services News Release, February 15, 2000 (15),

 Angol nyelvű videó:

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 86
Tegnapi: 104
Heti: 634
Havi: 4 869
Össz.: 1 398 993

Látogatottság növelés
Oldal: AZ INDIÁNOK ELŐTT KIK VOLTAK AZ USA LAKÓI?
ERDÉLY-SZÉKELYEK-SZÉKELY ÍZEK RECEPTEK-SZÉKELY VICCEK-MAGYARORSZÁG MA - © 2008 - 2023 - ad-vesz.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »